Lješnjak zvijezde

Sastojci

-Za 90 zvjezdica:

Tijesto:

-350 g glatkog brašna
-1 žličica praška za pecivo
-100 g šećera
-1 vanilin šećer
-200 g maslaca sobne temperature
-3 žumanjka

Ukras:

-3 bjelanjka
-1 prstohvat soli
-100 g šećera u prahu
-100 g mljevenih lješnjaka
-50 g čokolade za kuhanje
-1/2 žličice arome gorkog badema
-koliko kom. zvjezdica toliko cijelog lješnjaka sitnijeg zrna, otprilike 150g

Priprema

U zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodati maslac narezan na listiće pa ga vilicom dobro utrljati u brašno. Na kraju dodati žumanjke i zamijesiti tijesto, prvo izmiješati vilicom pa prstima. Ako se tijesto puno mrvi, dodati malo bjelanjka, ima ga dovoljno za nadjev, ili 1-2 žlice hladne vode. Tijesto umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.

Tijesto razvaljati između dva pek papira ili dva najlona na 0,5 cm debljine. Radi lakšeg valjanja, tijesto podijeliti na 2 dijela. Modlicom vaditi zvjezdice i slagati na lim obložen pek papirom. Ostatke tijesta spojiti i ponovno razvaljati. Sada se već može uključiti pećnica na 180°C.

Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg. Pomalo dodavati šećer u prahu i kad snijeg opet dobro očvrsne, lagano umiješati aromu badema, sitno ribanu čokoladu i na kraju mljevene lješnjake. Keksi su jednako dobri i sa mljevenim orasima.

Smjesom napuniti slastičarsku vrećicu sa većim otvorom pa istiskivati na sredinu svake zvjezdice, više u visinu nego u širinu. Na sredinu staviti po jedno zrno lješnjaka i malo ga utisnuti. Peći 10-12 minuta ili dok ne počnu dobivati boju. Gotove kekse skupa sa papirom skliznuti sa lima na rešetku i pustiti da se ohlade. Hladne spremiti u limenu kutiju.

Keksi od viška nadjeva:

Meni je ostalo 6 žlica nadjeva koji sam iskoristila i napravila jednako izvrsne kekse. Samo sam još dodala malo brašna i praška za pecivo. Na lim sa pek papirom pomoću slastičarske vrećice ili žličicom praviti male kupole od tijesta. Peći na 180°C 10-12 minuta.

Preuzeto sa: coolinarika.com