Kako pripremiti najbolji domaći jabučni ocat

Sastojci

-po želji jabuka

Priprema

Prema mogućnostima nabaviti (kupiti) jabuke za ocat. Mi iz našeg voćnjaka izdvajamo manje i prilikom berbe oštećene jabuke. Po potrebi ih treba oprati i odrezati veća oštećenja a zatim ih samljeti u muljači za jabuke U godinama kada smo koristili manju količinu jabuka, jednostavno smo ih naribali. Kod naših djedova i baka jabuke su se drobile drvenim batićem.

Mljevene jabuke ostaviti u prikladnim kacama da odstoje i da započne proces vrenja što se osjeća po mirisu. Posude sa jabukama trebaju biti pokrivene prozirnim tkaninama radi dostupnosti zraka

Nakon što su odstajale, samljevene jabuke valja isprešati a jabučni sok procijediti kroz cjedilo, te ga uliti u posude za octenje.

I posude, u kojima će stajati isprešani jabučni sok treba pokriti ali opet tako da je zrak dostupan. Jer proces vrenja nastavlja se i dalje. Jabučni sok se pretvara prvo u vino a nakon toga, procesom octenja u jabučni ocat. Na površini se polako stvara gljiva. Gljiva će kasnije potonuti a na površini će ostati opna. Ocat će biti spreman za korištenje nakon 6 mjeseci kada se treba pretočiti u staklene boce, pazeći pri tome da opna ne potone, ali i da se ne pretoči talog. Gljiva se opere i u manjoj količini octa sačuva za iduću godinu. Stavljanje gljive u jabučni sok, pospješuje ciklus octenja.

Preuzeto sa: coolinarika.com