Uskršnja jaja - šaranje pomoću voska

Sastojci

-jaja
-čist pčelinji vosak
-pero sa držaljom
-sveća
-boja za farbanje jaja

Priprema

Najvažnija stvar u vezi šaranja jaja voskom je da jaja moraju da budu sobne temperature, obrisana i čista.

Zatim pripremiti vosak. Koristiti isključivo čist pčelinji vosak, nikako parafin. Odlomiti parčence voska i zagrevati ga lagano iznad sveće stalno ga meseći prstima, vosak treba da omekša i postane skoro crn. Od voska formirati glistu i prilepiti je na tacnu.

Pero zagrejati nad svećom pa njime zahvatiti malo voska. Ponovo zagrejti da se vosak sasvim otopi, vodeći računa da otopljeni vosak udje "u pero", u onaj otvor koji ima u peru. Tako će se stvoriti zaliha voska. Nakon toga prionuti na šaranje jaja; zagrevajte pero nad svećom, malo šarajte, ponovo zagrevajte, vodite računa kosu da ne zapalite, šarajte, uzmite malo voska i tako... Od ovolicne gliste možete našarati bar jedno 5-6 jaja i to pune štampe.

A kad je šaranje u pitanju, tu vam je već nebo granica! Ako vam slučajno ponestane ideja, tu je internet i eto milion ideja. Jedino ne preterujte sa pritiskanjem pri šaranju, jaje je to!

Ako se, pak, desi da vam vosak nekontrolisano kapne iz pera, što je normalna pojava i ne treba histerisati (iako je ta vrsta histerije kod mene sasvim normalna), iskoristite i to za novi dizajn.

Boju za jaja pripremiti po uputstvu proizvodjača. Koristiti samo onu boju koja zahteva da se jaja kuvaju u njoj, dakle ovaj proces neće funkcionisati ako jaja prvo skuvate, pa šarate, pa onda potapate u farbu!

Obično je potrebna jedna kesica boje i 1 kašičica sirćeta za 10 jaja. Boju i sirće rastvoriti u vodi, sipati u šerpicu i staviti je na ringlu. Jaja koja su sobne temperature odmah staviti u vodu i uključiti ringlu. Od trenutka kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i kuvati jaja tačno 7 minuta, izvaditi ih, odmah ih obrisati čistom pamučnom krpom kako bi se uklonio vosak i spuštati ih u ledeno hladnu vodu, da se zaustavi dalje kuvanje jajeta. Kod tako kuvanih jaja žumance ostaje lepe žute boje, neprekuvano a opet tvrdo kuvano, neće dobiti onaj ružan zeleni prsten.

Ja uvek sva jaja bojim u crvenu boju. To je zato što ih ne bojim puno, pa mi tako lakše nego da po dva-tri bojim u različite boje. Kako bi se šara na jajetu bolje videla preporučujem tamnije boje, nikako žutu. Takodje ne preporučujem bojenje u lukovini jer se listići lukovine zalepe za jaja i upropaste šare.

Hladna jaja ponovo obrišite ali ovaj put pamučnom krpicom natopljenom s malo ulja ili premazanom s mašću, kako bi jaja bila lepa i sjajna. Na žalost tako sjajna jaja nisu i lepa za slikanje zbog odsjaja, al sad šta je tu je.

Najgore kod ovakvog šaranja i bojenja jaja je čišćenje šerpe. Ne dozvolite da se ohladi, čim ste prosuli boju, unutrašnjost što je moguće bolje obrišite papirnim ubrusima ili novinama, ako je ostalo još voska na šerpi, prelijte je vrelom vodom i ponovo obrišite, i tako par puta. Ako krenete da perete sundjerom za sudove, unapred se pozdravite s njim.

Na ovaj način se jaja u našoj porodici šaraju oduvek. Probala sam da ih šaram i onim specijalnim pisaljkama ali mi ruka jednostavno nije navikla na tu spravu pa to nije izgledalo ni najmanje lepo.

I važna napomena: obavezno radni deo gde šarate jaja obložite novinama kako se ne bi mučili s uklanjanjem voska. Vodite računa da vam ovaj vosak ne isfleka odeću - tu fleku ništa ne može da ukloni - ako ne verujete, pitajte moje omiljene farmerice sa izvezenim cvetićima preko fleka!

Kako god da odlučite da šarate jaja ili ih jednostavno samo obojite u razne boje, želim vam srećan Uskrs i Hristos Voskrese!

Preuzeto sa: coolinarika.com