Brza muss čokoladna torta

Sastojci

Biskvit (kalup 24):

-2 jaja
-20 g šećera u prahu
-30 g Šećera ( kristal)
-20 g glatkog brašna
-15 g kakaa u prahu
-1 žličica praška za pecivo
-20 ml ulja
-ribana korica naranče

Premaz:

-50 g oraha
-10 ml ruma,1 žlica vode
-2 -3 žlice đema marelica

Krema:

-180 g čokolade (100 g tamne čokolade 60% kakaa,80 g milke noisete)
-100 ml vrhnja za kuhanje
-prstohvat soli
-1 žumanjak
-1 bjelanjak,prstohvat soli
-10 g šećera
-300 ml vrhnja za šlag mliječno 33%
-ribana korica naranče
-5 g vanilia burbon šećer u prahu

Priprema

Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite sa prstohvatom soli i kad pobjele počnite dodavati kristal šećer. Istucite čvrst snijeg. Žumanjke tucite sa šećerom u prahu dok ne udvostruče volumen. U tankom mlazu uz miksanje dodajite ulje. Naribajte koricu naranče,dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.

Povežite smjesu i polako dodajite snijeg od bjelanaka u smjesu. Prvo lagano miješajte mikserom a kasnije ostatak umiješajte sa špatulom.. Stavite peći na 180C -20-25 min. Pećeno izvaditi iz kalupa i odstraniti pek papir pa zamotati u čistu krpu i tako ostaviti do slaganja torte.

Za premaz isjeckajte orahe dodajte đem od marelice i rum.  Pomiješajte smjesu pa lagano premažite po biskvitu.

Za muss kremu topite čokoladu+prstohvat soli u vrhnju za kuhanje. Maknite sa vatre i dodajte sa pjenjačom lagano umućeni žumanjak. Uljevajte u čokoladu uz stalno miješanje pjenjačom. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje oko 2 minute. Sklonite sa vatre. U topljenu čokoladu naribajte koricu naranče. Bjelanjak sa soli i šećerom stavite u posudu na paru i lagano miješajte pjenjačom dok se šećer ne otopi.

Preselite u posudu za miksanje i tucite na najače dok ne dobijete čvrsti snijeg i bjelanjci na dodir budu hladni. Dodajite sa špatulom u par navrata tučeni snijeg u čokoladu. U uskoj visokoj posudi tucite vrhnje za šlag sa vanilin šećerom.. Dodajte tučeni šlag u čokoladu u par navrata. Miješajte lagano sa špatulom dok se smjesa ne poveže.

Slaganje torte:na pladanj za serviranje stavite biskvit i premažite sa predhodno napravljenim premazom. Tortu slažite u obruču. Sad dodajte pripremljenu muss kremu i stavite na hlađenje. Kad se krema stisne posipajte tortu sa čokoladom u prahu ili neskvik prahom.

Preuzeto sa: coolinarika.com