TORTA SA VIŠNJAMA

Sastojci

Biskvit(kalup 24 cm):

-3 jaja
-30 g šećra u prahu
-40 g kristal šećera
-30 ml ulja
-30 g glatkog brašna+1 žličica praška za pecivo
-5 ml soka od limuna
-prstohvat soli
-naribana korica limuna
-10 g mljevenih oraha
-20 g ribane čokolade

Žele:

-200 ml soka od višanja iz kompota
-250 g višanja iz kompota
-50 g šećera u prahu
-30 g instant želatine

Krema:

-500 ml mlijeka
-37 g Puding vanilija
-20 g Vanilin šećer
-5 g Mljevene želatine  i 2 kašike vode
-100 g putera/maslaca
-100 ml Vrhnje za slag mliječno 33%
-10 g vanilin šećera u prahu

I još :

-200 ml Vrhnje za slag mliječno 33%

Priprema

Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodate sol i limunov sok i kad se zapjene postepeno dodajite u tri navrata  kristal šećer. U žumanjke dodate šećer u prahu i izmiksate dok ne udvostruče volumen. U tankom mlazu dodajte ulje uz stalno miksanje.

Sada dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Dodajte i naribanu koricu limuna. Sad polako u par navrata dodajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite smjesu na dva dijela. U prvu smjesu dodajte naribanu čokoladu i stavite peći na 180C -10 minuta. U drugu smjesu  samo po vrhu posipajte orahe i stavite peći na 180C-10 min. Pećene kore izvaditi iz kalupa i zamotati u čistu kuhinjsku krpu do slaganja torte.

Žele od višanja pripremite tako da u blenderu sa sokom smiksate višnje i šećer. Preselite u posudu za miksanje i uz miksanje usipate instant želatinu. Staviti u hladnjak da se lagano stisne.

Za kremu na vatru stavite kuhati mlijeko i šećer. U drugoj posudi razmutiti prašak za puding i dodati u mlijeko. Kuhati kao puding. Umeđuvremenu staviti mljevenu želatinu u vodu da nabubri. Maknuti gotov puding sa vatre i  u vruće dodati želatinu ,miješati dok se želatina ne otopi. U drugoj posudi razraditi maslac da bude kremast,pa mikserom umiješati u puding. U uskoj posudi izmiksati vrhnje za šlag sa šečerom. Umiješati špatulom u kremu.

Slaganje torte:slažite tortu u obruču. Na dno stavite biskvit sa orasima. Lagano ga navlažite sa malo ruma i vode i premažite tankim slojem dema od višanja. Premažite slojem želea( oko 5 mm debljine). Stavite u hladnjak da se žele stisne. Premažite sa pola kreme od vanilije. Premažite sa šlagom. Sada stavite biskvit sa čokoladom. Lagano ga navlažite sa malo ruma i vode i premažite tankim slojem dema od višanja.

Premažite slojem želea( oko 5 mm debljine). Stavite u hladnjak da se žele stisne. Premažite sa ostatkom kreme od vanilije. Na kremu premažite ostatak želea. Ja nisam premazala cijeli gornji dio želeom nego sam ostavila negdje 5-6cm slobodno od ruba torte i tu šlagom dekorirala. Stavite tortu u hladnjak da se stisne i izvadite iz obruča.

Moja je ostala preko noći,a ujutro sam je dekorirala. Za dekoraciju sam koristila strugotine bijele čokolade i višnje iz kompota i šlag.

Preuzeto sa: coolinarika.com