Originalni recept za ćevape: kako da sami napravite meso za ćevape i pljeskavice? (VIDEO)


Majstori recept za originalne ćevape žele da čuvaju kao tajnu - ali vam mi otkrivamo te tajne!

Ćevap je postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzet iz Otomanske imperije. Svakako da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste, kao i recepturama. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se pravi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina ili jagnjetina. Bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina – ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu.

Na početku su se navodno ćevapi pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa – ali ni ona nije pravilo.

Ono što jeste pravilo je da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata. A priprema je jednostavna – samo počnite na vreme jer meso mora da odstoji!

Pogledajte u našem video-klipu ispod, kako da napravite meso za ćevape i pljeskavice:


Preuzeto sa: telegraf.rs