STARI RECEPT IZ SVESKE MOJE SVEKRVE.. KAKAO KOLAČ

Sastojci

Biskvit

-7 bjelanjaka
-7 zumanjaka
-7 kasika secera
-1 vanilin secer
-4 kasike brasna
-1 kasika kakao praha

Fil

-2 kesice pudinga od cokolade
-500ml mlijeka
-250gr maslaca
-250gr secera u prahu
-1 kasika kakao praha
-1 kafena kasika mljevene kafe
-1 zumanjak (nije obavezno jer se dodaje sirov)

Priprema

Biskvit:

Bjelanjke sa secerom umutiti u cvrst saum. U umucenu pjenu, muteci na najmanjoj brzini, dodavati jedan po jedan zumanjak. Potom dodati prosijano brasno i prosijan kakao, sve lagano promijesati dok se sastojci ne spoje. Tijesto izliti u pleh velicine, klasicne rerne (pleh obloziti papirom za pecenje) i peci u prehodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 15-20 minuta ili dok se biskvit ne pocne odvajati od pleha. Sa pecenog i ohladjenog biskvita skinuti papir i biskvit presjeci na dva dijela.

Fil:

Dva pudinga od cokolade skuhati u pola litre mlijeka, kuhan puding prekriti providnom folijom i pustiti da se ohladi do sobne temperature. U ohladjen puding dodati maslac (takodje sobne temperature) umucen sa prah secerom, potom prosijan kakao i kafu. Zumanjak se moze, ali i ne mora dodati:

Filovanje:

Na tacnu staviti polovinu biskvita, premazati polovinom fila, poravnati, staviti drugu polovinu biskvita i premazati drugom polovinom fila. Izravnati spatulom umocenom u vrelu vodu i kolac ostaviti par sati na hladjenje. Kada je kolac rashladjen ukrasiti ga po zelji....posuti kakaom ili cokoladnim mrvicama....

Posluživanje

Kolac posluzit dobro rashladjen uz soljicu kafe, caja, cokoladnog mlijeka....

Preuzeto sa: coolinarika.com