Bosanski sevdidžan - Tradicionalni recept za neodoljivu poslasticu!

Sastojci

-4 jajeta
-50 g prah šećera
-130 g istopljenog putera
-150 g griza
-35 g brašna
-izrendana korica od 1 limuna
-200 ml slatke pavlake

Sastojci za agdu / preliv:

-350 g šećera
-300 ml vode
-2 kesice vanilinog šećera

Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca i ostaviti ih na sobnoj temperaturi da odstoje. ( kad su jaja hladna uvek se bolje odvaja belanac od žumanca)

Umutiti  belanca sa vrlo malo soli i ostaviti na stranu. Hladnu pavlaku umutiti i ostaviti sa strane. (prvo sam umutila ovo, da ne bih morala posle svake upotrebe da perem metlice od miksera, na ovaj način se ne moraju prati, jer se muti prvo belanca, pa onda pavlaka i na kraju žumanca)

Umutiti kratko žumanca i dodati prosejan šećer u prahu i umutiti u gustu i svetlu masu, dodati otopljen i prohlađen puter i to sjediniti i u tu masu dodati koricu izrendane limunove korice.

Brašno prosejati i izmešati sa grizom i dodati u masu od žumanaca i mikserom sjediniti.Dodavati po malo umućene slatke pavlake i sjediniti sve zajedno a belanac dodati iz tri-četiri puta i sjediniti spatulom, nežnim pokretima od dole prema gore.

Pleh, veličine 32cm X 20cm isprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljenu masu, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko pola sata do 40 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.Probajte sa čačkalicom u sredini da li je pečeno. ( ako hoćete da su vam kocke višlje, možete peći u manjem kalupu )

Dok se sevdidžan peče, priptremiti preliv. U šerpicu staviti šećer, vodu i ja nisam imala mahunu vanile te sam stavila dve kesice vanile, skuvati i vruć preliv preliti preko vrućeg kolača, ali vrlo polako,sa kutlačom.

Ostaviti da se dobro ohladi, iseći na kocke i poslužiti.

Originalni recept:

Staviti u kazanče za sneg 4 žumanceta, a belanca odvojiti u drugi sud. U žumanca dodati vodenu čašu šećera u prahu i dobro ih mutiti žicom. Zatim dodati istu čašu rastopljena masla, a nastrugati u masu i koru od 1 limuna. Sve dobro žicom mutiti još četvrt sata. Sipati u masu i čašu iste veličine griza i četvrt čaše oštra brašna. U zasebnom sudu umutiti čašu slatke pavlake i dodati je masi. Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i umešati ga u celu masu. Namazati pleh maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu, ravnomerno je razmazati, a zatim peći u umereno toploj pećnici (rerni). Dok se sevdadžan peče, staviti ¼ kilograma kristal šećera sa 3 decilitra vode i šipkom vanile da u šerpi na štednjaku provri. Ispečen sevdidžan ne vaditi iz pleha, nego ga popariti ključalim šećerom i ostaviti da se u plehu potpuno ohladi. Hladan sevdidžan seći na male kocke, koje treba složiti na zdelu i služiti.

Preuzeto sa: coolinarika.com