Karamel - mus torta

Sastojci 

Za koru

-3 jaja
-130 g šećera
-70 g brašna
-2 kašike kakaa
-1 kašičica praška za pecivo
-30 g putera
-3 kašike brendija (ili ruma)

Za karamel sloj

-200 g miks od oraha i suvog voća
-1 šolja šećera
-20g putera
-150 ml slatke pavlake

Za cokoladni mus

-3 žumanca
-60 g šećera
-150 g mleka
-400 ml slatke pavlake
-350 g mlečne čokolade

Za ukras

-1 šoljica listića badema (ili mleveni orasi)
-kakao za posipanje

Priprema

Da biste napravili koru, prvo umutite vazdušasto belanca. Postepeno, kašiku po kašiku dodajte pola količine šećera i mutite sve dok ne dobijete tvrde vrhove. Nakon toga umutite kao gust krem žumanca i ostatak šećera.

Prosejte brašno, zajedno s kakaoom i praškom za pecivo direktno u činiju s umućenim žumancima, ali ne celu količinu. Nastavite, naizmenično dodajte belanca i suvu mešavinu. Pažljivo mešajte. Na samom kraju sipajte rastopljeni maslac i ponovo promešajte. Sipajte testo u kalup za tortu prečnika 26 cm (ja sam pekla u kalupu 25cm), prekrivenu papirom za pečenje. Ispecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 min. Nakon toga ostavite da se ohladi.

Za karamel sloj iseckajte bademe, lešnike, orahe i pistaće; zapecite ih u suvom tiganju. Izvadite ih i u istoj posudi pripremite karamel sos: sipajte šećer, dodajte maslac i ostavite dva-tri minuta na vatri. Sklonite sa ringle, dodajte deo vruće pavlake (koristite mlečnu pavlaku), neprekidno mešajte. Vratite na vatru i sipajte ostatak pavlake. Čim se sos zgusne, dodajte bademe, orahe, lešnike i pistaće, kao i suvo grožđe i crvene borovnice. Sklonite s vatre. (U mom karamel sloju bili su samo bademi, orasi i lesnici, ko kako voli.)

Stavite koru na odgovarajuću tacnu i prelijte sirupom od brendija i šoljicom vode.(Koristila sam rum umesto brendija.) Postavite prsten. Sa spoljašnje strane stavite dve trake acetatnog papira, uz pomoć kojeg se podiže visina prstena i tako možete napraviti tortu visoku koliko god želite.(Posto acetatni papir nigde nisam mogla da nadjem, zalepila sam tri tvrdja papira npr. korice od nekog magazina i uvila ih aluminijumsku foliju postavila u kalup i zalepila selotejpom, koga ne mrzi da se malo zeza sa tim, takav obruc je takodje posluzio da podigne visinu torte i kap musa od cokolade nije prosla sa strane.) Prelijte karamel bademima, orasima i pistaćima, kao i suvim voćem, pa poravnajte. Ostavite da se stegne.

Za mus umutite gusti krem od žumanaca i šećera. Dodajte sveže mleko i 100 ml pavlake. Na slaboj vatri u posudi s teflonskim dnom pripremajte krem, sve dok se ne zgusne i ne počne da se lepi za kašiku i da ostavlja guste tragove. Sipajte ga u činiju dok je još vruć i dodajte u njega čokoladu, izlomljenu na komadiće, i mešajte dok se u potpunosti ne istopi. Dobro ohladite. Na samom kraju umutite ostatak pavlake i pažljivo dodajte čokoladni krem.

Sipajte čokoladni mus preko torte i ostavite u frižideru da se stegne minimum 5-6 sati, najbolje celu noć.

Oslobodite tortu kalupa. Sa strane polepite bademove listiće. Odozgo pospite kakaoom. (Ja nisam stavljala bademove listice nego mlevene orahe.) Naknadno sam joj zalepila mlevene orahe po ivici. Torta je jaka i ukus i izgled ostavljaju utisak kao da je iz neke poslasticarnice :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com