Savršeno tijesto za pizzu kao iz krušne peći

Sastojci  

-1 kg oštrog brašna
-1 dcl maslinovog ulja
-svježi kvasac- 1 kocka 40 grama
-1 velika žlica šećera
-1 velika žlica soli
-mlaka voda po potrebi

Priprema

U veću posudu nasuti malo manje od 1 kg brašna, U sredini napraviti rukom rupu. Zagrijati vodu, oko 2-3 dcl. U rupu koju ste napravili u brašnu izmrviti kocku kvasca, dodati žlicu šećera i 1 dcl mlake vode. Izmiješati da dobijemo kašicu. Pokriti posudu i čekati da kvasac naraste i udvostruči volumen. Šećer se dodaje da bi lakše fermentirao. Ako ste šećeraš, šećer izostavite, kvasac će svejedno odraditi svoje.

Dignuti kvasac vilicom ili prstima umiješati u još suho brašno, pa polako početi dolijevati vodu u koju smo prethodno stavili 1 dcl maslinovog ulja i 1 veliku žlicu soli. Vode trebate oko 3-4 decilitra.

Umijesiti tijesto i dobro ga izraditi rukama. Ako je presuho dodati još malo mlake vode, ali ova količina bi trebala biti dovoljna. Mijesiti i gnječiti tijesto dok god se ne počne odvajati od zdjele ili radne plohe. Trebali bi dobiti finu mekanu kuglu tijesta. Podijelite je na 5-6 jednakih dijelova.

Stavite tijesto koje ste oblikovali u manje kugle da se diže na toplom. Ja stavim u kuhinjski ormar ili (ugašenu) pećnicu da se diže. Treba mu oko pola sata do 40 minuta.

Mi doma pečemo okruklu pizzu u oruglom limu za burek-on je savršen. Jedna kugla dostaje za jednu pizzu.

Kad se ovo tijesto digne, stavite ga u nauljen protvan i razvuzcite u krug na veličinu protvana i slažite sastojke: umak, povrće, sir, salamu, gljive-što god želite.

prije nego ćete peći zagrijete pećnicu na maksimum. Ako je maksimum 240 stupnjeva, zagrijte na 240. Na toj temperaturi je pizzi dovoljno 3-5 minuta da se ispeče. Ako je zagrijete na 220, pizza bi trebala biti gotova za 6-7 minuta.

Dakle tajna dobre pizze je u dobrom tijestui i dobro zagrijanoj pećnici. Meni je ovaj recept najbolji jer maslinovo ulje daje posebnu elastičnost tijestu i ono nije žilavo. Osim toga fino se ispeče i dobije savršenu koricu po rubovima, kao da se pekla u krušnoj peći.

Posluživanje

Ovo tijesto je savršeno i za pečenje calzonne tj. preklopljene pizze, u tom slučaju se peče cca 10-tak minuta u pećnici pojačanoj i dobro zagrijanoj na maksimum.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com