MEKAN, VEOMA KREMAST VANILA KOLAČ!

Sastojci

-9 belanaca
-9 kas kristal šećer
-9 kas brasna
-1 ravna kasicica praska za pecivo

Krem od pudinga

-3 kesice vanila pudinga
-4 velike kasike kristal secera
-900 ml mleka
-150 g omeksalog putera
-100 g secera u prahu ( ili secera po ukusu )

Slag preliv

-500 ml tecnog vrhnja za slag
-2 slagfixa
-2 kasike secera u prahu

Fil od zumanaca

-9 zumanaca
-4 kasike kristal secera
-100 g brasna
-2 kesice vanilin šećer
-900 ml mleka
-150 g omeksalog putera
-100 g secera u prahu

Priprema

Miksirati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim, uz stalno miksiranje dodavati kasiku po kasiku kristal secera. Kada se sav secer potrosi i kada se dobije cvrst i sjajan sam dodati u par navrata brasno prosejano sa praskom za pecivo ( brasno moze i direktno da se seje na sam ). Pazljivo umesati brasno vodeci racuna da se dobro sjedini sa umucenim samom. Sipati smesu u tepsiju koju postaviti papirom za pecenje, velicina tepsije je 20 x 30 cm. Peci na 180 C oko dvadeset min. ili dok ne dobije testo rumenu boju. Pecenu koru ohladiti.

Dok se kolac pece skuvati fil. Skuvati puding od vanile sa secerom pa ga staviti da se hladi, povremeno ga mesati u toku hladjenja da se ne uhvati korica po povrsini. Posebno miksirati omeksali puter sa secerom u prahu dok ne postane kremast. U ohladjeni puding prvo dodati par kasika putera pa mikserom dobri izraditi dok se ne sjedine, ponovo dodati par kasika putera u puding i ponovo miksirati i na kraju dodati ostatak putera pa miksirati dok se ne dobije fina, vazdusasta krema.

Umutiti slag prema uputstvu, dodati krem fiks i kad je slag skoro umucen dodati secer u prahu. Staviti slag u frizider do upotrebe.

Kada se kolac potpuno ohladio mokrom viljuskom napraviti ubode po kolacu a zatim ga preliti sa par kasika hladnog mleka. Zatim kolac premazati filom od pudinga i putera, izravnati fil da bude iste debljine po celoj povrsini a zatim po filu naneti ohladjeni slag. Gotov kolac staviti u frizider na hladjenje ( najbolje ga je ostaviti preko noci ) pa sutradan seci i sluziti. Ukrasiti kolac po zelji.

Ako ne volite fil od pudinga i ako nemate belanaca mogu se koristiti cela jaja. U tom slucaju od belanaca se pravi piskota a od zumanaca se kuva fil.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com