Torta s čokoladom i opijenim kruškama

Sastojci

-700 g krušaka
-350 ml muškatnog bijelog vina
-200 g tamne čokolade
-170 g maslaca
-100 g šećera
-4 jaja
-100 g amaretta
-200 g mekog brašna
-1/2 vrećice praška za pecivo

Priprema

Izabrati fine, čvrste i zrele, ali ne premekane kruške jer one jako zrele mogle bi se raskuhati i raspasti tijekom pripreme. Oguliti kruške, narezati ih na pola ili na četvrtine i staviti u zdjelu, preliti bijelim vinom i kuhati na tihoj vatri, sve dok ne ispari tekućina.

U međuvremenu narezati čokoladu, rastopiti na pari, dodati 100 g maslaca i I sve dobro izmiješati, zatim maknuti s vatre i ostaviti da se smlači. Pjenasto umutiti ostatak maslaca, 50 g šećera i  vanilin šećer, umiješati jedan po jedan žumanjak, dodati mlaku čokoladu i sve dobro izmješati. Sada dodati smrvljene amarette i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Bjelanjke sa ostatkom šećera umutiti u čvrst snijeg i na kraju ga lagano umiješati u smjesu.

Kalup za torte promjera 22-23 cm namazati maslacom i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.
Pola smjese uliti u kalup, poslagati kruške, pokriti ih ostatkom smjese i poravnati. Peći u prethodno zagrijanoj pećnicu na 180°C  40-45 minuta. Nakon pečenja tortu ostaviti 10-15 minuta u kalupu, te ju potom izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi. Posuti šećerom u prahu i guštati!

Može se umjesto bijelog muškatnog koristiti ružičasta vina (ružice ili rose)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com