Pravi američki savršeni cheesecake

Sastojci 

-300g digestive keks
-100g maslac
-prstohvat soli
-250g šećer
-500g svježi posni sir/skuta iz Lidla (Pilos)
-500g mascarpone
-450g mileram
-pola žlice gustin
-1 limun
-4 jaja
-1 slatko vrhnje u čašici
-35g šećer u prahu
-1 ekstrakt (aroma) vanilije

Priprema

Podloga.

Za podlogu koristite digestive keks, kupljen u pakiranju od 400g, za ovaj kolač treba 3/4 od toga, a ostatak namažite s nutellom i pojedite dok pečete kolač da vam ne cure sline. Dakle 300g keksa smrvite (najbolje ga staviti u vrećicu za domaćinstvo i prelaziti valjkom preko njih), tako da se dobije fini prah. Rastopite 100g maslaca i ubacite u smrvljeni keks i rukom sjedinite. U dobivenu smjesu dodati malo samo šećera po želji i prstohvat soli. Kada sve promiješate, smjesu istresti u kalup za pečenje, onaj okrugli. Standard je promjera 26cm, moj je manji, promjera 25cm, ali bolje peče :). Rukom utisnuti smjesu ravnomjerno na dno kalupa.

Pećnicu predhodno zagrijati na 180 stupnjeva i staviti smjesu unutra na 5 do 10 minuta da se samo malo popeče. Izvaditi je van i ohladiti.

Smjesa.

Sve sastojke za smjesu izvaditi iz frižidera da se zagriju na sobnu temperaturu inače će se pri pečenju kolač raspucati. (možda sam to trebao prije napomenuti). U zdjelu staviti 500g sira iz Lidla. Znači to je svježi sir/skuta Pilos (a u sitnom tekstu piše posni sir s manje od 10% mliječne masti), četvrtasto je pakiranje od točno 500g i to je najbolji posni sir kojeg možete pronaći kod nas, najmanje je masan i nije zrnati. Dodati 500g mascarponea da nadomjestimo manjak masnoće, 200 do 250 grama šećera, 4 jako male žličice arome vanilije (piše na bočici 2 žličice na pola kile smjese, ovdje ima oko kile), i malo soli. Sve početi miksati u smjesu.

Kada su sastojci izmiksani, pripremiti 4 jaja u tanjur. Dodati u smiksanu smjesu malo limunovog soka, pola žlice gustina, umiksati i početi dodavati jaja. Nakon što dodamo jaja ne smije se više miksati. Jaja dodajte jedno po jedno i samo ih kratko spojite sa smjesom. Nakon četvrtog jajeta dve sekunde promiksati da se sjedini i stati.

Ako ste u međuvremenu zaboravili da vam se podloga trebala peći samo pet minuta, a čitali ste ovo, brzo izvadite podlogu iz pećnice. Smjesu od maloprije izliti ravnomjerno po ohlađenoj podlozi. Trebala bi doći skoro do vrha kalupa.

Pećnica nam je i dalje zagrijana na 180 stupnjeva i u pećnicu smo na najdonju razinu dodali veliku posudu s vodom koja se već zaparila i ispunila pećnicu. Stavimo kolač unutra i pustimo da se peče/kuha 40 do 50 minuta. Nemojte otvarati pećnicu jer će izaći para van i osušiti okruženje. Kada se smjesa s gornje strane znatno zažuti ili lagano posmeđi, izvadimo kolač, on će se malo nabuhtnuti, ali kad ga izvadimo se spusti opet negdje do vrha kalupa. Pustiti da se ohladi.

Kada se kolač ohladio, ručno s žlicom ili vilicom umutimo u zdjelicu 250 grama milerama, 35 grama šećera u prahu, 50ml slatkog vrhnja, 2 male žličice (znači jako male žličice) ekstrakta od vanilije i malo samo limunovog soka. Kada se smjesa sjedini prelijemo s njom već ohlađeni kolač i stavimo ga u frižider preko noći, ili najmanje jedno 4-5 sati.

Sve što preostaje je samozadovoljno se smješkati dok drugi punih ustiju mumljaju kako je savršen ovaj cheesecake!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com