Torta s bademima, kokosom i čokoladom

Sastojci

Za biskvit dacqouise

-5 bjelanjaka
-90 g kristalnog šećera
-10 g vanilin šećera
-100 g mljevenih badema
-100 g kokosa
-prstohvat soli
-par kapi limunova soka

Za kremu

-5 žumanjaka
-5 dl mlijeka
-55 g kristalnog šećera
-10 g vanilin šećera s rumom
-20 g bourbon vanilin šećera
-40 g gustina
-200 g čokolade za kuhanje
-0,5 dl ruma
-100 g maslaca
-prstohvat soli

Priprema

Priprema dacquoisea

Zagrijati pećnicu na 180°. Mikserom tući bjelanjke sa solju dok se ne zapjene pa uliti limunov sok. Kad se počne stvarati snijeg, postupno dodavati malo po malo šećera. Ukupno miksati 10-ak minuta ili dok se ne dobije jako čvrst snijeg.

Postupno dodavati mljevene bademe i kokos. Na papiru za pečenje iscrtati kružnice veličine kalupa za malu tortu (18 ili 20 cm - ovisno o kalupu). Premazati papir s malo maslaca. Podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela i namazati na papir za pečenje. Poravnati i zagladiti površinu i peći 10-ak minuta na sredini pećnice. Pečene biskvite odvojiti od papira i ohladiti.

Priprema kreme od čokolade i ruma

U zdjelici istući žumanjke sa šećerom i solju i umiješati gustin. U smjesu uliti malo zagrijanog mlijeka da se temperiraju jaja, dobro izmiješati, sve uliti u vruće mlijeko i pjenjačom miješati dok ne zakipi. Kad se pojave mjehurići, maknuti s vatre. Dodati rum i narezanu čokoladu u vruću kremu i dobro izmiješati mjenjačom da se čokolada otopi i poveže s kremom.

Prebaciti kremu na ravan tanjur ili pleh, prekriti je prozirnom folijom da se ne stvori kožica i staviti hladiti. U ohlađenu kremu umiksati maslac na sobnoj temperaturi.

Sastavljanje torte

Od kreme oduzeti 3 žlice i spremiti za kasnije. Ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela. Na dno kalupa položiti donji sloj biskvita. Prekriti ga 1/3 kreme, a na nju položiti drugi sloj biskvita. Na njega namazati drugu trećinu kreme. Položiti i treći biskvit i na njega namazati preostalu trećinu kreme. Hladiti barem 4 sata. Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa i zagladiti stranice s ono malo kreme što je ranije odvojeno. Vrh torte posipati kakaom, a stanice obložiti kokosom.

Dekorirati po želji - ja sam špricom istisnula ružice od ostatka kreme i položila na njih praline od bijele čokolade i kokosa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com