Stari fanjci (ružice)

Sastojci  

Sastojci za fanjce

-2-3 žumanjka
-3-4 žlice šećera u prahu
-1 vanilin šećer u prahu
-3-4 žlice kiselog vrhnja
-1 žličica ruma ili sok od limuna
-300g. pšeničnog glatkog brašna
-1/2 vrećice praška za pecivo
-2-3 žlice toplog ulja

Za prženje

-400ml. ulja
-ili
-300ml. domaće masti-za slanu varijantu s bijelim vinom

Za posip

-1 vrećica vanilin šećera u prahu

Priprema

Priprema tijesta

Prvo razdvojite žumanjke i bjelanjke(upotrijebite ih za neku drugu slasticu) a žumanjke pjenato umutite sa šećerom i vanilin šećerom,,dodajte žličicu ruma(ili sok od pola limuna,za djecu).zatim kiselo vrhnje,prosijano brašno s praškom za pecivo,malo soli i ulje.

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. i neka se odmara,20-ak minuta.na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvucite nešto deblje nego za rezance, izrežite na kvadrate,koji se zarežu na tri-četiri mjesta.pa u trakice,koje ne moraju biti iste veličine ,ni debljine,(jer se tijekom prženja neće niti primjetiti).

Uzmete po tri trakice,ispreplete te ih i oblikujete u ružicu.neka se odmore dok vi ne zagrijete masnoću za prženje. Oblikovano i odmoreno pecivo pržite na vrućoj masnoći,kada lagano porumene,kuhinjskom žlicom,oprezno ih okrenite na drugu stranu,izvadite i pospite vanilin šećerom i poslužite tople.

Posluživanje

Možete ih spremiti i u slanoj varijanti,u tom slučaju,tijesto zamijesite s bijelim vinom takvi fanjci se prže na masti,a slatki na ulju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com