Zerbo torta

Sastojci

Kora

-4 kom jaja
-200 gr kristal secera
-1 kesica vanila secera
-150 ml ulja
-150 ml mleka
-200 gr mekog brasna
-150 gr mlevenih oraha
-1 kesica praska za pecivo
-korica limuna
-2 velike kasike sitno seckane suve kajsije
-1 velika kasika ribane cokolade

Za premaz

-pekmez od kajsija

Za sirup

-100 ml vode
-50 gr kristal secera
-sok pola limuna

Cokoladni preliv

-250 ml slatke pavlake
-200 gr cokolade za kuvanje
-kasika omeksalog putera

Priprema

Odvojiti belanca i zumanca. U vecoj posudi za miksiranje miksirati zumanca sa secerom i vanila secerom dok se ne dobije svetlo zuta pena pa malo po malo i naizmenicno dodavati mleko i ulje uz lagano miksiranje. Secer treba da se potpuno otopi i da se dobije fina, svetlo zuta smesa. Posebno umutiti belanca u cvrstu smesu.

Prosejati zajedno brasno sa praskom za pecivo i polako dodavati u umucena zumanca naizmenicno sa orasima , malo brasna pa malo oraha i sve lagano umesati u zumanca. Zatim dodati ribanu koru limuna i lagano umesati cvrstu penu od belanaca . Na kraju dodati sitno seckane suve kajsije i ribanu cokoladu.
Tepsiju dimenzija oko 40 x 30 cm obloziti papirom za pecenje pa sipati smesu i peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 c oko 25 - 30 min ( proveriti cackalicom da li je kora pecena ). Pecenu koru malo prohladiti, saseci joj krajeve oko jedan cm . ,izvatiti je iz tepsije i zajedno sa papirom za pecenje staviti je na resetku da se potpuno ohladi. Hladnu koru preseci uzom stranom na tri jednaka dela , pa pazljivo skinuti papir za pecenje .

Skuvati sirup od secera i vode. Prokuvati vodu i secer samo toliko da se secer otopi, ostaviti da se sirup ohladi pa dodati kasiku - dve soka od limuna .

Na tacnu za sluzenje staviti prvu koru, cetkicom je premazati ohladjenim sirupom a onda je premazati sa dve- tri kasike ugrejanog pekmeza od kajsija . Staviti drugu koru, premazati je sirupom i ugrejanim pekmezom, pa staviti trecu koru. Ovu koru ne premazivati posto tortu treba opteretiti nekom laksom knjigom da bi se lepo izravnala po povrsini.
Sutradan, gornju koru premazati sirupom i celu tortu premazati pekmezom od kajsija pa je ostaviti sat - dva u frizider.

Pripremiti preliv od cokolade. Sitno naseci cokoladu za kuvanje, a tecnu pavlaku staviti da se dobro ugreje, da postane vrela. Skloniti pavlaku sa vatre i u nju dodati naseckanu cokoladu pa mesati da se cokolada sva otopi. Zatim dodati kasiku omeksalog putera i ponovo mesati dok se ne dobije glatka smesa. Ostaviti cokoladu na stranu da se potpuno ohladi, ali mora ostati dovoljno tecna da moze da se prelije preko torte ( otprilike gustine kao smesa za palacinke ).

Od papira za pecenje iseci posire trake pa ih pazljivo staviti ispod torte sa svih strana. Neka trake prelaze ivice tacne. U vecu tepsiju staviti dublju ciniju ili dve case pa na to staviti tacnu sa tortom i onda pazljivo sipati preko torte otopljenu cokoladu. Kada se cokolada malo stegla pazljivo ukloniti papire.

Tortu ukrasiti seckanim suvim kajsijama i sitno seckanim orasima. Seci tortu na tanke snite!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com