Sarmice od balancana

Sastojci

-1 velika ili 2 manje balancane (patlidžan)
-300 g mljevenog mesa (crveno ili bijelo)
-1/2 glavice crvenog luka
-1 režanj češnjaka
-1 žlica sitno rezanog peršina
-prstohvat estragona (začin), može i bez njega
-sol
-papar
-1 žlica konjaka
-suncokretovo ulje

Umak:

-500 ml pasirane ili sjeckane rajčice
-1 glavica cvenog luka
-1 režanj češnjaka
-1 žlica sitno rezanog peršina (ili malo narezanog lista korijandera)
-sol
-papar
-nekoliko listova svježeg bosiljka
-maslinovo ulje

Priprema

Balancane oprati, posušiti i odrezati kraj sa peteljkom, kožu ne guliti. Narezati na tanke fete debljine 3-4 mm (od 1 veće balancane sam dobila 12 feta), posoliti i ostaviti u cjedilu da puste vodu. Onda isprati i posušiti papirnatim ubrusom.

Svaku fetu pomoću kista premazati uljem, vrlo malo, pa pržiti u zagrijanoj teflon tavi na srednje jakoj vatri s obje strane da porumene i omekšaju. Izvaditi na tanjur i poklopiti. Ako se koristi crveno meso (junetina ili teletina), samljeti ga na mašinu. Bijelo meso (pileći ili pureći file) se može samljeti ili sitno nasjeckati.

Crveni luk sitno narezati te popržiti na malo ulja samo da uvene. Ohladiti. U zdjeli pomiješati mljeveno meso, luk skupa sa uljem, sitno rezan češnjak i peršin, sol, papar, konjak i estragon (po želji). Oblikovati male valjčiće, stavljati na širi kraj fete balancane i urolati.

Na dno vatrostalne ili keramičke posude staviti par žlica umaka i poslagati sarmice, kraj okrenut dolje. Preliti ostatkom umaka, posuti natrganim bosiljkom, pokriti folijom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180"C, 40-45 minuta.

Umak:

Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti sitno rezan crveni luk. Dodati rajčice, nasjeckan češnjak i peršin, sol i papar i kuhati 10-tak minuta na tihoj vatri.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com