Pita od maka

Sastojci

Tijesto:

-250 g glatkog brašna
-250 g hladnog maslaca
-1 žumanjak
-4 žlice vode

Nadjev:

-300 g mljevenog maka
-100 g šećera
-150 ml mlijeka
-1 žlica maslaca
-1 vanilin šećer
-1/3 žličice cimeta
-3 žlice džema od marelice ili dunja
-1 bjelanjak
-1 prstohvat soli
-šećer u prahu za posipanje pite

Priprema

Tijesto:

U veću zdjelu prosijati brašno pa dodati hladan maslac narezan na listiće. Prstima trljati kako bi se maslac upio u brašno. Dobit će se mrvičasto tijesto kojem se potom doda 1 žumanjak i hladna voda.
Zamijesiti tijesto, podijeliti na 2 dijela, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.

Radnu površinu proći mokrom rukom, pa staviti suhu krpu, a na krpu papir za pečenje na kojem će se tijesto valjati. Tako se papir neće pomicati pri valjanju. Tijesto pobrašniti s obje strane, pa na papiru razvaljati na veličinu tepsije 37 x 21 cm. Skupa sa papirom prebaciti u tepsiju.

Preko tijesta staviti nadjev, pa poklopiti drugim razvaljanim tijestom. Njega izvaditi iz hladnjaka i razvaljati tek nakon što se na prvi sloj tijesta stavi nadjev. Tijesto malo pritisnuti dlanovima, pa nabosti vilicom. Peći na 180"C, 35-40 minuta. Ohladiti i rezati.

Nadjev:

Staviti mlijeko da zakuha. U drugoj posudi pomiješati mljeveni mak i šećer, preliti vrelim mlijekom, pa na laganoj vatri miješati 1-2 minute. Maknuti sa vatre, dodati cimet, vanilin šećer, džem i maslac i miješati dok se ne džem i maslac ne rastope. Ohladiti. U hladno umiješati snijeg od bjelanjka tučen sa prstohvatom soli.

Hladnu pitu posuti šećerom u prahu. (Ja sam pitu prije pečenja premazala mlijekom i posula smeđim kristal šećerom, šećer u prahu u tom slučaju ne treba).

Preuzeto sa: www.coolinarika.com