Krafne od sira

Sastojci

-1,15 kg brašna
-5 žumanjaka
-2 svježa kvasca
-5dcl mlijeka
-200g krem ili svježeg sira
-125g maslaca
-100g šećera
-2 limuna, samo korica
-2 ravne žličice soli
-2 žlice vanili šećera
-2-3 kapi ružine vodice
-1l ulja, za prženje krafni
-šećer u prahu
-marmelada, nutella ili neki drugi nadjev

Priprema

Kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna razmutite u 2dcl mlakog mlijeka. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme  kilogram brašna pomiješajte sa soli i limunovom koricom, pa ga na pari ili u tepsiji na niskoj temperaturi cca 50°C malo ugrijte.
Kad se kvasac aktivirao dodajte ga u brašno, dodajte i preostala 2dcl mlakog mlijeka i sve skupa izmiksajte. Ostavite da se malo odmori, a vi za to vrijeme nastavite dalje s pripremom.

Sir, maslac, vanili šećer i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte im žumanjke, još malo izmiksajte da vam se sve fino poveže. Sad ovu smjesu dodajte u brašno i nastavite mijesiti tijesto dok vam ne postane glatko, sjajno i dok vam se na vrhu ne počmu stvarati mjehuri i dok se ne počme odvajati od zdjele.. To je znak da je tijesto dobro. Prema potrebi dodajte još žlicu ili dvije brašna, to će naravno ovisiti o vlažnosti sira. Tijesto vam ne smije biti tvrdo, ono treba biti mekano, čak i malo ljepljivo. Tijesto pokrijte krpom, omotajte dekicom ili ubacite zdjelu u pećnicu na 20°C i neka se diže dok mu se volumen ne udvostrući. Kad se tijesto udvostućilo pospite ga žlicom brašna i malo premjesite. Ponovo ga ostavite da se ponovo udvostrući.

Sad tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljajte na centimetar debelo. Okruglom modlom režite krugove koje ćete pokriti krpom i ostaviti da se malo odmore, dovoljno je nekih 15-ak minuta. Ostatke tijesta lagano premjesite, nastojte da što manje gnjećite tijesto. Formirajte ga u kuglu i vratite da vam se ponovo diže. Ako ga odmah izrežete u krugove, krafne će vam od ovog ostatka biti dosta "teške" i sigurno neće baš imati onaj lijepi krug.

Sad zagrijte ulje u dubljoj tavi, neka ga bude dva centimetra dubine. Ulje zagrijte na cca155-160°C, pa onda smanjite vatru na minimum. Recimo ako imate ploču na sturuju od 1-9 onda smanjite na 4. Krafne ubacite u ulje stranom koja je bila gore, poklopite tavu i pržite ih cca tri minute. Otklopite, okrenite i opet tri minute. Vadite ih rešetastom žlicom, položite na ubrusni papir da vam se upije višak ulja. Nakon nekog vremena povirite onaj ostatak tijesta, trebao bi se udvostručiti već nakon dvadesetak minuta. Razvaljajte ga, izrežite krugove, pokrijte i dok ispržite prve krafne i ove su spremne za prženje.

Krafne punite marmeladom, nutellom ili vanili kremom, to ostavljam vama na izbor. Pospite ih šećerom u prahu i uživajte. Budući ove krafne nisu šuplje, idealne su za punjenje vanili kremom. Prerežete ih po sredini, ne do kraja, napunite vanili kremom ili šlagom, ukrasite želeom u boji i poslužite.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com