Naranča kocke

Sastojci  

-6 jaja
-3 vece narance
-2 pakovanja topsa

Za kore:

-6 zumanaca
-6 kasika secera
-6 kasika ulja
-3 kasike mlijeka
-3 kasike vode
-6 ravnih kasika brasna
-pecivo

Za fil:

-6 bjelanaca
-500 ml slatkog vrhnja
-3 kasike secera
-vanilin secer

Priprema

Oprati narance u toploj vodi. Posusiti ih. Narendati koricu a nakon toga iscijediti sok. Odvojiti.
Pripremiti biskvit. U odvojene zumance dodati secere. Mutiti pjenasto mikserom. Dodati ulje, mlijeko i vodu. Nakon sto se masa sjedini, dodati suhe sastojke i polovinu rendane korice narance.  Sjediniti kasikom.

Smjesu istresti u kalup(ja sam koristila tepsiju promjera 32, zbog cega je sami biskvit ispao tanji) oblozen papirom za pecenje. Peci u zagrijanoj rerni na 150-180 stepeni 15-ak minuta. Mislim da mi je bilo potrebno i manje vremena, s obzirom da je tepsija veca. Ukoliko niste sigurni, provjeriti cackalicom. :)

Dok se biskvit pece, na topsu odvojiti zele(zajedno s cokoladom) od dijela gdje je keks. Zele isjeckati na sitne komadice, u zavisnosti koliko zelite da ga osjetite u filu. Staviti sa strane.

Pripremiti fil. Umutiti bjelanca zajedno sa secerima. Nije potrebno u bas cvrsti snijeg, iz razloga jer ce se ponovo mutiti zajedno sa vrhnjem. U posebnu posudu umutiti slatko vrhnje, tek toliko da ostaju tragovi mutilica. Dodati smjesu od bjelanaca, zelea i ostatka rendane korice. Sve sjediniti mikserom.

Nakon sto se biskvit poprilicno ohladio, filovati. Keks(od topsa) kratko umakati u iscijedjeni narancin sok(prethodno sam ga malo ugrijala radi boljeg upijanja). Odmah nakon umakanja, redati po biskvitu.
Na kraju, preko keksa istresti fil. Dekorisati narancinom koricom. Ostaviti da odstoji 3h i posluziti se.

Prijatno :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com