Lješnjak bombice

SASTOJCI 

-200 gr petite-beure keksa
-10 dkg čokolade za kuhanje
-15 dkg popečenih i oguljenih lješnjaka
-1 rum šećer
-5 dkg maslaca
-1 dcl slatkog vrhnja
-1 žličica ruma (po želji)

I još

-10-ak dkg popečenih i oguljenih lješnjaka za utisnuti u bombice
-kokos
-nastrugana čokolada
-mljeveni lješnjaci, mljeveni keksi...za valjanje bombica

PRIPREMA 

U ovom koraku bi idealno bilo da imate par muških ruka , mene najviše umori dok naribam čokoladu. Dakle naribajte čokoladu na sitnu stranu ribeža. U mulipraktik (ili u mašinicu za meljenje) sameljite kekse, pa onda lješnjake. Stavite samljevene kekse, lješnjake i čokoladu u posudu, dodajte rum- šećer, omekšali maslac sa sobne temperature,malo ruma(ako volite, jer je i sami rum-šećer dosta jak) i 1 dcl slatkog vrhnja.

Smjesu dobro sjedinite rukama. Napravit će se kugla. Čistim rukama odvajajte i radite male kuglice. U svaku kuglicu utisnite po jedan popečeni i oguljeni lješnjak. Kuglice uvaljajte u posip po želji : mljeveni lješnjak, kokos, naribanu čokoladu, kakao, krupni šećer... Stavite kuglice u posudu s poklopcem i u hladnjak da se hlade.

POSLUZIVANJE

Kuglice bi bilo dobro izvaditi nekih pola sata prije posluživanja iz hladnjaka, Stavite ih , ako imate, u ukrasne košarice i uživajte u okusu! U mom starom receptu, koji mi je davnooo, dala tetka, išlo je sirovo jaje umjesto slatkog vrhnja, to mi je uvijek smetalo. I išli su orasi umjesto lješnjaka, sve drugo je isto. U slast!

Preuzeto sa: zanimljivosti9.blogspot.ba