Domaće lepinje

Sastojci  

-250 ml vode
-15 g (1/3) svježeg kvasca
-1/2 velike žlice šećera
-oko 400 g glatkog brašna
-50 ml ulja
-malo soli

Priprema

U jednoj zdjeli pomiješati vodu, šećer, sol i kvasac da se istopi. Zatim postepeno dodavajući brašno mjesiti. Kod pripreme je bitno da se umjesi mekano tjesto. Ne kao za kruh nego treba da se još lijepi za ruke. Gotovo umješeno tjesto preliti uljem, malo premjesiti i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Radnu površinu posuti brašnom i tjesto podjeliti na 4 jednaka dijela. Malo, ne previše, premjesiti, formirati lopticu i slagati u dobro pobrašnavljenu veliku tepsiju u cik cak. Prekriti folijom i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Uključiti rernu na maximalnu temperaturu (kod mene je to 300°C).
Pobrašnjaviti prste i formirati lepinje tako da stiskamo prstima od sredine prema ivicama. Raširiti ih koliko može da budu lijepe okrugle i da se ne dodiruju. Posuti brašnom, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.

Peći u rerni 10-15 minuta, ali prvih 10 minuta ne otvarati rernu. Obavezno pratiti boju u rerni jer treba da budu onako lijepe zlatne boje.

Kad su lepinje pečene, izvadimo iz rerne, prekrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da odstoje 10 minuta. Nakon što su odstojale krpom obrisati brašno sa lepinja.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com