Torta od narandže

Sastojci

Biskvit:

-6 jaja
-6 kasika secera
-6 kasika brasna

Za preliti biskvite:

-120 ml soka od narandze
-3 kasike secera

Vanil krema:

-250 ml mlijeka
-1 kesica pudinga od vanile
-3 kasike secera
-200 ml slatkog biljnog vrhnja
-10 gr zelatina

Orange krema:

-250 ml soka od narandze
-1 kesica pudinga od vanile
-3 kasike secera
-200 ml slatkog biljnog vrhnja
-10 gr zelatina

Zele od narandze:

-300 ml soka od narandze
-4 kasike secera
-18 gr zelatina

Priprema

Biskvit:

3 jaja dobro umutiti sa 3 kasike secera,pa dodati 3 kasike brasna i lagano zicom umijesati. Sipati smjesu u kalup (24 cm) i peci na 180 C 10 min. Tako napraviti i drugi biskvit

Vanil krema:

U mlijeko sipati secer,puding,jedan vanilin secer i koricu od narandze i izmijesati,pa staviti da se kuha(svo vrijeme mijesajuci) dok ne zgusne. Pokriti najlonom i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi ,dodati 200 ml blago umucenog slatkog vrhnja. Tako pripremiti i orange kremu.

Biskvit staviti na tacni ,a okolo obruc i preliti sa 60 ml pripremljenog zaljeva kremu

20 gr zelatina preliti sa 6 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri. U vanil kremu sipati par kasika mlijeka,da bude tecnija(da moze da se sipa kao za zebru kolac), a u orange kremu sipati par kasika soka od naradze. Zelatin staviti na pari da se opusti,pa oola sipati u jednu kremu,a pola u drugu.

Na biskvit sipati kasiku vanil kreme,pa kasiku orange kreme i tako neizmenicno(kao za zebru kolac). Kada se utrosi sva krema ,staviti drugi biskvit i preliti sa ostatkom zaljeva,a odozgo sipati pripremljeni zele.

Zele:

Zelatin izmijesati sa 5 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri. Sok od narandze sipati u serpi i dodati secer,pa staviti da se zagrije,kada bude toplo dodati pripremljeni zelatin i izmijesati. Ostaviti da se hladi i kada se malo zgusne(ne smije da je skroz tecan da ne bi upio biskvit) sipati na torti

Posluživanje

Iako se torta cini malo komplikovanijom ,dosta je jednostavna,kreme se brzo spreme,a u biskvite se ne odvajaju bjelanca. U orange fil sam dodala maalo crvene boje,ali ne mora to. Ko ne koristi zelatin moze tortu spremiti i bez zelatina tako sto nece dodavati mlijeko i sok od narandze u kreme,vec ce ostaviti kako jesu kreme i premazati jednu kremu ,pa drugu(ne mogu se praviti zebre pruge), a u zele od narandze moze se dodati par kasika gustina.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com