Ružice od lisnatog tijesta sa dvije vrste sira

Sastojci 

-1/5kg lisnatog tijesta
-2-3 listića Maasdamera ili nekoga drugoga tvrdoga sira oštrije arome
-2-3 listića Kozijeg tvrdog sira ili nekoga drugoga tvrdoga sira blaže arome

Priprema

Listiće tvrdog sira koje ste izabrali prema vašim željama (u ovome slučaju Maasdamer i Koziji sir, a možete se poigrati i sa dimljenim sirom ili sirom sa čilijem u kontrastu sa nekim slabije arome; mašta i vaše trgovine su granice) narežete na lukove ili kvadratiće ako je sir već takvoga oblika.

Dobro otopljeno gotovo lisnato tijesto razrežete na trakice po širini, a zatim svaku tu trakicu razrežete diagonalno kao na slici.

Razvaljate u jednom potezu čašom na par mm debljine svaku trakicu-trokut lisnatoga tijesta od širega kraja prema uskome lagano povlačeći ju za uski kraj slobodnom rukom kako prilazite čašom prema tome uskome kraju.

Na širu stranu po diagonali posložite 3-4 komadića sira naizmjence prema vrsti sira tako da krajevi vire preko lisnatoga tijesta i od šire strane zarolate ružicu prema užoj strani tako da pazite da je donji rub uvijek u istoj ravnini, a diagonala se lagano spiralno spušta prema dnu ružice.
Kada ste pri kraju rolanja sami uski kraj podvijete ispod smotuljka da se smotuljak ne bi kod pečenja počeo razmotavati.

Posložite ružice na par cm odstojanja na nekakvu podlogu za pečenje u pećnici i pečete ih 20 minuta na 175 stupnjeva ili ukolio ste ih pripremili i stavili na zamrzavanje kako biste ih ispekli kasnije jedno jutro ili popodne kada vam ''zatreba malo cvijeća na stolu'' takve zamrznute stavite peći 30 minuta na 150 stupnjeva.

Neću vam lagati; bile su prefine, ali su se malo poizvrtale.
U samome startu sam izrezala preširoke trakice što je dovelo do još širih razvaljanih trokutastih trakica, a time i do previsokih pupoljaka.

Zato pazite na visinu vaše kreacije i stajati će kao ove 4 izdvojene gracije.

Posluživanje

Poslužite kad god vam padne na pamet.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com