Kuglof od karota sa nadjevom od krem sira

Sastojci

Tijesto

-300g ribanih karota
-240 g brasna
-200 g secera
-60 g smedjeg secera
-150 g sjeckanih oraha
-2 zlicice sode bikarbone
-1 zlicica praska za pecivo
-1/2 zlicice soli
-1 zlicica cimeta mljevenog
-1/2 zlicice pimenta
-1/4 zlicice muskatnog orascica
-4 jaja
-180 ml ulja
-1 vanilin šećer
-120 ml grckog jogurta
-1 narancina korica

Nadjev

-240 g krem sira
-100 g secera
-1 jaje
-1 zlica soka od limuna
-1 vanilija šećer
-3 zlice brasna
-korica od 1/2 narance

Glazura

-120 g krem sira
-2 zlice maslaca
-2 zlice soka od narance
-2 zlice soka od limuna
-1 vanilija
-korica od 1/2 narance
-200 g secera u prahu

Dekoracija

-sjeckani orasi
-korica od narance

Priprema

Najprije napravi nadjev tako sto ces izmutiti krem sir sa secerom . Pa dodaj sve ostale sastojke i mijesaj dok se smjesa ne ujednaci . Ostavi sa strane do upotrebe .

Za biskvit u zdjelu stavi brasno, oba secera , orahe , sodu , prasak za pecivo , sol , cimet , piment i  orascic , sve dobro promijesaj pjenjacom i ostavi sa strane . U posebnoj zdjeli izmuti jaja, ulje , jogurt , vaniliju i koricu u jednolicnu masu , pa je dodaj u gornju smjesu i dobro izmijesaj , na kraju dodaj karote i umijesaj ih spatulom .

Kalup za kuglof premazi maslacem i pospi kakaom posto je tijesto tamnije . Po dnu kalupa rasporedi 1/2 tijesta , pa preko rasporedi nadjev od sira pazeci da nadjev ne prijedje rub . Preko nadjeva rasporedi drugu polovicu tijesta i lagano izravnaj povrsinu .

Peci kuglof u zagrijanoj pecnici na 170 stupnjeva 45 minuta . Smanji temperaturu na 160 stupnjeva , prekrij kuglof folijom i nastavi peci jos 25 min . Pred kraj pecenja probaj cackalicom dali je tijesto peceno , pa ako je jos lijepljivo produzi  pecenje na jos 10-tak min . Pecen kuglof izvadi iz peci i pusti neka se hladi 10-tak min u kalupu , pa ga tek onda prebaci na tanjur i pusti da se ohladi do kraja .

U medjuvremenu napravi glazuru tako sto ces sir , maslac , oba soka , vaniliju i koricu izmutiti u jednolicnu masu , pa na kraju umijesati secer u prahu . Glazura treba biti glatka , sjajna i gusta kao med . Stavi glazuru u hladnjak 10 min prije nego je naneses na kuglof da se samo malo stisne i da ostane na kuglofu u debljem sloju .

Hladan kuglof isaraj pripremljenom glazurom , pospi sjeckanim orasima i naribanom koricom od narance . Kuglof rezi na snite i serviraj sa cajem ili kavom .

Preuzeto sa: www.coolinarika.com