Dunavski valovi sa crvenim šeširićem

Sastojci  

Biskvit

-4 cijela jaja
-2 dodatna bjelanjka
-150 g šećera + 1 vanilin šećer
-150 ml ulja
-250 g prosijanog glatkog brašna
-1 prašak za pecivo
-450 g zamrznutih višanja
-2 čžl kakaa u prahu
-2 jžl mlijeka

Preljev za biskvit

-1 dcl vode
-1 jžl šećera (po ukusu)

Krema

-2 pudinga vanilin
-150 g šećera
-4 žutanjka
-1 l mlijeka
-2 vanilin šećera
-50 g gussnel (gustin)
-500 ml vrhnja za šlag (paziti da nije zašećereno)
-2 mljevene želatine

Crveni šeširić

-2 crvena preljeva za torte
-500 ml vode

Priprema

Pripremite 8 jaja. Od 6 bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. 4 žutanjka (za kremu) odvojite sa strane u posudi za miksanje. Višnje odmrznite u posudici. Sok koji puste prilikom odmrzavanja nemojte baciti već ga iskoristite u preljevu za torte.

BISKVIT:

4 žutanjka miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne zapjene, dodati ulje i mlijeko  te sve skupa kratko promiksati. U drugoj posudi prosijite glatko brašno i pomješajte sa praškom za pecivo. Spojite suhe i mokre sastojke. U takvu smjesu lagano mikserom na najmanjoj brzini (ili rukom) umiksati snjeg od 6 bjelanjaka. 2/3 biskvita istresti u veliki kalup.

Tu smjesu peći 10 minuta na 180°.  Za to vrijeme u preostalih 1/3 biskvita dodajte 2 čajne žlice prosijanog kakaa, te dvije jušne žlice mlijeka i malo miksajte. Nakon 10 minuta izvadite žuti biskvit iz pećnice, te na njega poslažite odmrznute višnje - slažite ih u  4-5 kolona (po dužem dijelu protvana) tako da između svake konone bude malog razmaka.

Nakon toga samo po kolonicama od višanja rasporedite preostalu biskvitnu smjesu s kakaom. Na taj ćete način dobiti valovito tijesto - tamo gdje su višnje biti će čokoladni vrh vala, a gdje je žuto tijesto biti će dno vala. :) Tijesto vratiti u pećnicu i peći na 180°dok se ne ispeče (vrijeme pečenja zaista varira ovisno o vrsti pećnice, debljini i vrsti višanja itd, meni obično ta druga faza pečenja traje 20-ak minuta).

Pred kraj prokuhati  1 dcl vode u koji možete ali i ne morate dodati 1 jušnu žlicu šećera, ovisno volite li slađe kolače. Ja sam radila na oba načina i uvijek je fino :D Nakon što ste biskvit izvadili iz pećnice prelite ga sa prokuhanih sirupom i ohladite na sobnoj temperaturi.

KREMA:

Dok se biskvit peće, zakuhajte 8 dcl mlijeka. U prethodno odvojenih 4 žutanjka dodajte šećer i 2 vanilin šećera te sve promiksajte, u to dodajte 2 vrećice pudinga od vanilije, 50 g gustina i preostalih 2 dcl mlijeka te miksajte. Smjesu umješajte u zakuhalo mlijeko i miksajući kuhajte nekih 5 minuta (dok se ne skuha). Kremu ohladite.

Kada je krema potpuno hladna, stavite želatinu da bubri 10 minuta (prema uputstvima). Izmiksajte vrhnje za šlag (pazite da kupite nezaslađeno vrhnje za šlag, meni je najbolje Z'bregov vrhnje za šlag). Spojite puding kremu sa šlagom, miksajući 10-ak minuta (dok ne nestanu sve grudice od puding kreme). U tako izmiksanu kremu dodajte zagrijanu želatinu i još kratko promiksajte. Hladnu kremu rasporedite po biskvitu ohlađenom na sobnoj temperaturi.

CRVENI PRELJEV:

Zakuhajte do vrenja 500 ml vode - ako ste koristili zaleđene višnje u tu vodu dodajte i onaj sok od višanja što je ostao prilikom odmrzavanja, a ako ste koristili višnje iz kompota (ja osobno u kolačima uvijek koristim zamrznute višnje, ali može i kompot) onda za preljev možete koristiti sok od kompota (!!).

2 praška crvenog preljeva za torte prelijite sa tih pola litre zakuhale vode/soka/kompota (ne morate sladiti jer je preljev sladak) i kipuće prelijte preko kolača (uvijek kipuće, jer se taj preljev brzo stiska... meni je oniljeni Dr. Oetker preljev, ali vi možete koji volite i imate).

Kolač hladiti barem 2 sata u frižider (toliko je potrebno želatini da odradi svoje), a najbolje preko noći.

Posluživanje

Ako ne želite crveni preljev, možete ukrasiti i čokoladnom glazurom kako ide u originalu :))
Kao i uvijek, poslužiti u dobrom društvu, uz puno sreće i osmjeha :) Dobar tek!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com