Čamčići - Hačapuri

Sastojci

-500gr pšenično glatko brašno
-20gr svježeg kvasca
-1dl.+2dl vode +mleka
-1 prasak za pecivo
-prstohvat soli +sode bikarbone
-1kašika šećra
-1kom jaje

ZA FIL

-200GR. SVEŽEG SIRA +1kisela vrhnja
-100gr Feta sira
-100gr. šumkarice( ili bilo koje salame ,vratine ,kobasice )
-8kom jaja

Priprema

Razmutimo šećer u mljeku i dodamo kvasac,  pri čemu se uvek pazimo da ako je kvasac sa sobne temperature i mlijeko bude mlako ,ako je kvasac iz frižidera mlijeko mora biti hladno, ne grijano .Bolje raste ako je obadvoje mlako  Pustimo da kvasac naraste ali ga ne smijete pustiti da prekisne odnosno da se pretvori u penicu ,već da bude gust.

Za to vrijeme prosijemo sve suve sastojke napravimo jamicu i dodamo jaje i ulje pa zamjesimo tijesto sa kvascem . Izradimo ga dobro rukama i pustimo da naraste .

Spojimo sav sir sa pavlakom i posolimo po ukusu, pa ga dobro izradimo .Narendamo na rende salamu ili je isečemo na sitne trakice (rezance) i spojimo sa sirom .

Kad se tjesto diglo podelimo ga na osam jednakih delova ,napravimo ovalni oblik premažemo ga sa filom i onda savijamo celom dužinom rubove prema unutra da napravimo čamac .Sa krajeva ga spojimo da fil ne iscuri . Na sredinu razbijemo jaje ako želimo da je manje pečeno ostavimo ga tako na oko ,ako želimo da je rahlo ili  malo prstom probušimo žumance da se malo razlije ako mželimo tvrdo pečeno .

Ostavimo da malo naraste oko 15min. a onda ga stavimo peći na 250-300C (zavisno od rerne) oko 10min .

Posluživanje

Hačapuri se pravi u originalu od sira surgunija ali se on proizvodi mislim samo u Gruziji ,to je slojeviti sir i zato mu je mocarela najbliža ali eto ja sam to prilagodila mom ukusu i džepu .  U originalnom receptu ne ide ni mesno dodavanje ali ja sam probala i jako mi se dopalo no podjednako je ukusno samo sa sirom i jajima .Jede se toplo kao doručak ili večera ili brza hrana .

Preuzeto sa: www.coolinarika.com