Prhke štrudlice sa nutellom

Sastojci

Za 34 komada:

Prhko tijesto:

-300 g glatkog brašna
-200 g maslaca
-100 g šećera
-1 jaje ili 2 žumanjka
-prstohvat soli

Za premazivanje:

-3-4 žlice nutelle

Priprema

U brašno dodati hladan maslac izrezan na listiće, šećer i sol. Napraviti mrvičasto tijesto - ja gnječim vilicom kako se maslac ne bi zagrijao od topline ruku. Onda dodati jaje ili žumanjke, ovlaš vilicom spojiti sa tijestom, pa rukom umijesiti tijesto samo da se sastojci povežu. Tijesto ne treba biti fino izrađeno, za to bi ga trebalo duže mijesiti, a onda bi bilo žilavo.
Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki spljoštiti u disk, umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak na 30 minuta (moje se steglo nakon 15 minuta).

Veliki list papira za pečenje presaviti na pola, pa preostale 3 stranice presaviti na dimenziju 32x34 cm. Jedan komad tijesta staviti između ta dva lista papira, presaviti krajeve prema gore, pa okrenuti tijesto da savijene stranice papira budu dolje, a ravni dio gore.
Tijesto valjati u svim smjerovima dok ne popuni cijeli prostor. Treba biti jako, jako tanko (1,5 mm).

Pažljivo odlijepiti gornji sloj papira, a moja je preporuka opet samo poklopiti tim papirom, ne zalijepiti, pa preokrenuti tijesto. Onda pažljivo odlijepiti i drugi papir. Ovo radi sigurnosti da se tijesto nije zalijepilo za papir što bi predstavljalo problem u motanju.
Cijelu površinu tijesta premazati nutellom. Raditi pažljivo, bez pritiskanja jer je tijesto tanko i može se probiti.

Prebaciti mali dio tijesta širine 2,5 cm pomoću papira na kojem leži, kao kad se mota rolada, samo je prebačeni dio širi. Na ovaj će se način štrudlice motati u pravokutnik, ne u krug, jer se ustvari  slojevi tijesta slažu jedan na drugi. Istim tim dijelom papira pokriti prevrnuti dio tijesta i proći par puta prstima cijelom dužinom tijesta lagano ga pritiščući. Tako će se istisnuti eventualni mjehurići zraka.
Opet pomoću papira nastaviti prevrtati i ravnati tijesto sve do kraja (6 puta).
Staviti u tepsiju (37x21 cm) obloženu papirom za pečenje, spoj okrenut dolje.

Isto napraviti i sa drugim komadom tijesta.
Ako vam je lakše, tijesto urolati u krug, pa dobivenu roladu preko papira malo spljoštiti.
Peći na 180"C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.

Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vrele rezati oštrim nožem 2 cm debljine.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com