Kokos baklava

Sastojci

Sastojci za baklavu:

-500 g kora za pite i savijače
-5 jaja
-4 dcl šećera
-2 vanilin šećera
-2 dcl ulja
-1 čvrsti jogurt (180 g)
-200 g kokosovog brašna
-1 prašak za pecivo

Sastojci za preljev:

-6 dcl vode
-4 dcl šećera
-sok 1 limuna

Priprema

Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.

Tepsiju od pećnice nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju.

Jaja i šećere pjenasto izmiksajte, pa zatim dodajte ulje, jogurt, kokosovo brašno i prašak za pecivo - izmiksajte da se spoji.

Baklavu slažite 2 kore - nadjev, 2 kore - nadjev. Pritom svaku koru između poprskajte s malo ulja, nadjeva stavljajte oko 2-3 velike šeflje na svaku koru gdje ide nadjev. Zadnju koru premažite uljem. Baklavu izrežite u oblike po želji.

Stavite ju peći oko 25 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.

Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu. Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.

Ukoliko želite na nju možete staviti uteg kako se gornji listovi baklave nebi rascvjetali. Na baklavu stavite praznu dublju tepsiju, otprilike veličine kao što je baklava, u tepsiju ulijte oko 1 l vode i ostavite da odstoji neko vrijeme na baklavi kako bi ju izravnala.

Posluživanje

Ukoliko volite vlažniju baklavu, napravite preljev od 1 l vode i 8 dcl šećera.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com