Kitnikes

Sastojci

-količina po želji dunje
-šećer
-limun
-malo vode

Priprema

Ovo je starinski recept  moje bake,  i po njoj, na kilogram dunja ide 600 gr šećera.  Meni je to mnogo, pa sam stavila malo manje,  ali nemojte preterati,  mora se staviti bar 400 gr na kilogram dunja,  da bi se dobila dobra smesa.

Dunje ogulite i iseckajte na sitne kockice,  odmah ih stavljajte u vodu da ne potamne. Izaberite  šerpu većeg prečnika tako da ide vrlo malo vode,  da dunje samo ogreznu.

Kuvajte dok dunje omekšaju i voda skoro ispari,  mešajući.  To je 15-ak minuta.  Onda ih ispasirajte  mikserom ili ručnom alatkom za pasiranje.
Zatim dodajte šećer,  limunov sok,  i kuvajte još 20-ak minuta ili dok vam se ne vidi dno šerpe kada mešate.  Treba da bude gusta i lepljiva smesa.

Kada je skuvano,  izlijte smesu u  navlažene kalupe ako su od lima,  a u suve ako su silikonski.  Kada se kitnikes ohladi,  sa kalupima stavite u frižider da se stegne,   a zatim na neki poslužavnik ili dasku stavite pek papir i istresite ga iz kalupa.

Tako ga ostavite u frižider ili u neku hladnu i tamnu prostoriju da se suši,  dva tri dana.
Tada je spreman za sečenje.  Možete ga posuti kristal šećerom,  mlevenim orasima,  suvim groždjem...  Takodje  pre izlivanja u kalupe,  u kitnikes možete dodati seckane orahe, suvo groždje, po želji...

Preuzeto sa: www.coolinarika.com