Čokoladna panna cotta sa umakom od naranača

Sastojci  

-500 dl slatkog vrhnja
-300 dl mlijeka
-1-2 jž šećera
-mahuna vanilije
-100 g crne čokolade (s 60 % kakaoa)
-6 listića želatine
-za umak od naranača
-1 naranča sok
-2 -3 jž dobre marmelade od naranača (mandarina, limuna)
-1 -2 jž likera od naranača Grand Marnier

Priprema

Najprije stavite listiće želatine u hladnu vodu da nabubre. Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko, ostružite pola mahune vanilije, dodajte 1 jušnu žlicu šećera (sa čokoladom i preljevom bit će dovoljno slatko). Pustite da uzavre - dodajte izlomljenu čokoladu, dobro promiješajte pjenjačom da se otopi i odstranite s vatre.

Tada dodajte nabubrenu, ocijeđenu želatinu  i ponovno pjenjačom izmiješajte dok ne dobijete glatku masu. Modle, ili vijenac od kuglufa navlažite i napunite ih pannom cottom. Pustite da se ohlade, nakon čega ih prekrijte prozirnom folijom (izbušite nekoliko rupica da  voda ne kondezira) i stavite u hladnjak najmanje 5 sati

Prije serviranja napravite umak od naranača : u maloj posudici izmiješajte sok od naranče, 2-3 žlice marmelade od naranača (ja sam imala moju domaću) i žlicom Grand Marniera. Pustite da sve provre, sačekajte da alkohol ishlapi i prelijte po panna cotti.

Posluživanje

Ovo je prekrasan puding koji inače radim za dječje rođendane (u modlu od kuglufa) i prelivam ga umakom od malina, ukrašavam sa svježim malinama,  što djeca obožavaju. Dobija se dodatan i izrazito hranjiv desert ( op.p.  za sve mame koje kupuju gotove pudinge) uz minimalno posla. Predloženi recept  je varijanta namjenjena odraslima: umak od naranača bogat je ukusima koje sva djeca ne vole. Nitko ne pomisli da se radi o običnoj panna cotti.

Panna cotta je izvrstan i veoma jednostavan desert kojeg svi vole. Mislim da se može pogriješiti jedino u količinama želatine - panna cotta ne smije biti tvrda. Ova količina tekućine podnosi 5-6 listića.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com