Sočna pileća rolada

Sastojci  

Meso:

-6 vech otkostenih pilecih karabataka
-4 velike zlice ajvara

Nadjev:

-1 velika zlica ulja
-1 glavica luka
-4 strucka mladog luka
-2 reznja bijelog luka
-10-tak bijelih gljiva
-1 kriska starog kruha
-1/2 sake nasjeckanih oraha
-1 velika zlica nasjeckanog persina
-50 ml mlakog mlijeka
-sol, papar, crvena paprika
-180 gr fasiranog mesa (govedina&svinjetina)

Premaz:

-1 velika zlica putra
-naribana korica jednog limuna
-1 velika zlica majcine dusice (timijana)

Priprema

Meso:

Otkostene pilece karabatake rasiriti sto je moguce vise, i istucati batom za meso. Prenijeti na pripremljenu podlogu od nekoliko listova plasticne folije tako da strana sa kozicom ostane okrenuta ka dolje. Komadi mesa neka budu malo preklopljeni, i jos ih malo istucati batom da se priljepe jedni za druge. Na meso nanijeti ajvar.

Nadjev:

Luk, mladi luk i bijeli luk narezati, baciti na tavu na zlicu ulja i dinstati pet minuta. Dodati i narezane gljive, i dinstati dodatnih par minuta. Skinuti sa vatre i premjestiti u zdjelu da se malo prohladi. Sada iskidati krisku kruha, dodati na grubo nascjeckane orahe, persin, sol, papar i crvenu papriku, te na kraju nadjev sjediniti mlijekom, i sve zgnjeciti rukom. Smjesu nanijeti po mesu.

Fasirano meso svega malo posoliti, oblikovati u kobasicu i poloziti po nadjevu, uz rub pileceg mesa. Pomocu plasticne folije zaviti u sto je moguce cvrscu roladu.
Ostaviti je da odmori u frizideru na 2-3 sata, moze i prenociti.

Premaz:

Putar sobne temperature promijesati sa naribanom koricom limuna i listicima majcine dusice. Roladu izvaditi iz plasticne folije, povezati kuhinjskom spagicom, te na nju ravnomjerno nanijeti premaz.
Poloziti je u dublji protvon, i peci 30 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 C. Temperaturu smanjiti na 170C, i peci dodatnih 45 minuta uz povremeno zalijevanje iscurjelim sokovima. Meni je sve skupa uzelo 1 sat i 15 minuta. Dozvoliti joj da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata prije posluzivanja kako bi se sokovi fino distribuirali. (Moja je odmarala tocno pola sata - ako odstoji duze, razliciti slojevi rolade ce vise doci do izrazaja prilkom rezanja.)

Posluziti uz omiljeno povrce, salatu, ili prilog. Ja sam ovaj puta posluzila uz kosarice koje sam radila od lisnatog tijesta i punila dinstanim povrcem.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com