Rolada od pilećih prsa

Sastojci 

-2 veća pileća prsa u komadu s kožom
-80 g maslaca
-50 ml maslinovog ulja
-50 g pancete
-250 g gljiva
-30 g očišćenih pistacija
-150 ml aceta balsamica
-75 g šećera
-300 ml slatkog vrhnja
-1 limenka slanutka (400 g)

Za salatu:

-100 g heljdine kaše
-2 mlada luka
-1 crvena paprika
-1 žlica nasjeckanog peršina
-50 ml maslinovog ulja
-1 češanj češnjaka
-sol
-crni papar u zrnu

Priprema

U kipuću, blago posoljenu vodu stavite heljdu, kratko prokuhajte, poklopite i maknite s vatre. Nakon 15-ak minuta ju ocijedite i pustite da se ohladi.

U tavu na 2 žlice zagrijanog maslinovog ulja stavite sitno nasjeckanu pancetu i kratko ju popržite. Dodajte sitno nasjeckane gljive, 20 g maslaca, lagano posolite i popaprite. Popecite dok gljive ne dobiju lijepu boju, pa umiješajte sitno nasjeckane pistacije i uklonite s vatre.

S pilećih prsa skinite kožu i odložite ju sa strane. Svaki komad prsa prerežite na pola da dobijete 2 filea. Svaki komad filea lagano potucite batom za meso tako da dobijete odrezak. Ako su fileti deblji, prvo ih lagano rastvorite nožem.

Potučene filete najprije premažite maslacem, a zatim poprženim nasjeckanim gljivama i lagano posolite. Svaki filet zamotajte u rolicu, prekrijte dijelom pileće kožice i dobro zamotajte u prozirnu foliju. Rubove vežite kuhinjskim koncem pa ih tako zapakirane stavite u kipuću vodu i kuhajte oko 25 minuta.

Rolice pažljivo izvadite iz posude i pustite da se ohlade 10-ak minuta. Izvadite ih iz folije i lagano posušite papirnatim ubrusom. U zagrijanoj gril tavi na preostalom maslinovom ulju popecite rolice sa svih strana do lijepe zlatne boje.

Kuhanoj i ohlađenoj heljdi dodajte na manje kockice narezanu papriku, sitno narezani mladi luk, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak, prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.

U manju posudu ulijte aceto, dodajte šećer i na laganoj vatri kuhajte miješajući dok se umak ne zgusne.

U ocijeđeni i isprani slanutak dodajte slatko vrhnje i kratko, ali temeljito izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pjenicu. Posolite i popaprite prema potrebi.

Posluživanje

Pečene rolice poslužite prelivene umakom od aceta, uz salatu od heljde i pjenicu od slanutka.

Savjet

Umjesto heljde možete upotrijebiti ječam ili leću.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com