Pizza loptice

Sastojci 

Za tijesto

-450 g glatkog brašna
-5 žlica ulja
-3 dl mlake vode
-1 žličica soli
-1 žličica suhog kvasca
-prstohvat šećera

I još

-nadjev po želji (sir, šunka...)
-salsa
-vegete
-origano
-ulje

Priprema

Umijesiti tijesto za pizzu - prosijati suhe sastojke i dobro ih promiješati (u pravilu nije potreban šećer uz suhi kvasac, ali ja volim dodati malo) pa postupno dodati i vodu i ulje. Mjere za brašno, vodu i ulje su odokativne - počela sam sa oko 400 g brašna pa dodavala još po potrebi. Umijesiti srednje mekano, podatno tijesto. Razvaljati što tanje, stalno pobrašnjujući podlogu. Premazati uljem s gornje strane i još malo razvući. Zahvaljujući kvascu u tijestu slojevi nakon pečenja neće biti pretanki, ali svejedno nemojte pretjerati.
Rezati tijesto na kvadratiće veličine cca 10x10 cm.

Pripremiti tepsiju u kojoj ćete peći loptice tako što ćete u nju uliti pelate i ulje te posipati malo mediteranskih začina ili origano.

U svaki kvadratić tijesta staviti dvije kockice sira (ja sam ovaj put radila sa Zdenka sirom, jedan trokutić bio mi je dovoljan za 4-5 loptica), 2-3 trakice šunke i malo pasirane rajčice. Smotati tijesto u lopticu od jednog kraja prema drugom i dobro zatvoriti pa je uvaljati sa svih strana u pripremljenu salsu. Poslagati loptice usko jednu uz drugu pa ih na kraju preliti sa još malo salse i ulja te posipati mediteranskim začinima i origanom. Ja sam po vrhu posipala i parmezana.

Pećnicu zagrijati na 180°C i peći 30-35 minuta.

Posluživanje

Loptice su savršeno meke i ukusne, a motanje od jednog kraja prema drugom daje efekt više slojeva punjenja. Fantastične su i tople i hladne.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com