Kolač od jabuka iz Amsterdama

Sastojci

Testo:

-300 gr brasna
-125 gr secera
-200 gr putera ili margarina
-1 zumanjak

Nadev:

-1 kg jabuka ( golden delicious ili po izboru )
-100 gr grodjica
-1 dl juice od jabuka ili svezi sok od narace
-2 zlice secera
-2 zlicice prah puding od vanilije ( ravne )
-2 zlicice cimet prah

Za premaz:

-3 zlice marmelade od kajsija/marelica

Priprema

Nacinite glatko testo od brasna, secera, putera (narezana na listice) i zumanjaka. Testo podelite na 2 dela. 1/3 testa ide na dno okruglog kalupa precnika 26 cm a ostatak za prekriti nadev. 1/3 testa odma rastanjite i utisnite u kalup 26 cm. Stavite u frizider na 30 miuta, takodje i drugi deo testa odlozite na hladno.

Za nadev pomesajte juice od jabuke sa grozdjicama i stavite na ringlu da se kuva do tacke vrenja i kuvajte jos kratko da nesto tekucine izvri ( ca 2 min ). Jabuke ogulite, ocistite i narezite na komadice/kockice. Jabukama dodajte, mesavinu grozdjica, prah puding, cimet, secer i sve dobo promesajte.

Izvadite kalup iz frizidera i na testo rasporedite sav nadev od jabuka. Preko nadeva stavite drugi deo testa, malo utisnite stranice. ( napravite trake od testa a zatim resetku ili po zelji napravite ukrase). Premazite bjeljankom i pecite u zagrejanoj pecnici na 175 stepeni 45-50 minuta. Peceni kolac premazite zagrejanom marmeladom od marelica. Ostavite kolac da prenoci jer je onda naj bolji.

Savet:

Ako niste spretni za preneti rastanjeno testo pomocu valjka u kalup, slobodno testo mozete pomocu rukiju rastanjiti direktno na dno kalupa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com