Francuska pita sa jabukama

Sastojci

TIJESTO:

-300g brasna
-150g secera
-150g margarina
-1 jaje
-1 kasicica praska za pecivo
-ribana limunova korica
-prstohvat soli

KREM:

-500ml mlijeka
-2 jajeta
-4 kasike secera
-2 izvrsene kasike gustina
-1 limun secer

JOS:

-3-4 jabuke (zavisi od velicine)
-3 kasike secera
-cimet

Priprema

U jednoj posudi pomijesati brasno sa praskom za pecivo i narbanom limunovom koricom. U drugoj posudi umutiti jaje sa secerom, dodati omeksali margarin i miksati dok smjesa ne postane kremasta.

Dodati brasno sa praskom za pecivo i limunovom koricom i nastavcima za tijesto izjednaciti masu. Rukama oblikujte loptu od tijesta, umotajte u providnu foliju i ostavite u frizider najmanje 2 sata.

Za to vrijeme praviti krem. Na laganoj vatri zagrijavati mlijeko. Umutiti jaja sa secerom, limun secerom i gustinom i lagano zakuhati u mlijeku kao puding.Ostavite da se ohladi uz povremeno mijesanje.

Pripremite jabuke tako sto cete ih oprati, oguliti, ocistiti i presjeci na cetvrtine. Svaku cetvrtinu isjeci na tanke ljuskice. Staviti ih u serpu i dinstati bez dodavanja vode. Dodati cimet i secer (oko 3 kasike) i prodinstati jos nekih 5 minuta.

Rernu zagrijati na 180*C. Papirom za pecenje obloziti pleh za tart precnika 26. Izvaditi tijesto iz frizidera, rastanjiti ga i njime obloziti pleh po dnu i ivicama. Dno malo izbockati viljuskom. Preko tijesta istresti krem a preko krema rasporediti jabuke.Posuti jos malo cimetom i peci oko sat vremena (zavisi od rerne). Ako pocne da tamni po povrsini, smanjiti na 150*C i prekriti pitu lagano folijom.

Pecenu pitu prebaciti na tanjir za tortu, ohladjenu posuti secerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com