Domaći polubijeli hljeb

Sastojci

-500g bijelog brašna
-250g integralnog pšeničnog brašna
-3 kašike mljevenih sjemenki lana
-3 kašike zobenih pahuljica
-1 kašika soli
-15g suvog kvasca
-oko 550ml tople vode

Priprema

Pomiješajte bijelo i integralno brašno, u njega dodajte zobene pahuljice, mljeveni lan i so. Promiješajte a zatim dodajte germu i malo po malo dolivajući vodu zamijesite tijesto. Ostavite na toplom mjestu da naraste.

Na brašnom posutoj radnoj površini premijesite tijesto, formirajte dvije vekne i jednu do druge stavite u pouljenu tepsiju.

U šoljici pomiješajte kašiku brašna sa malo vode da dobijete srednje gustu masu bez grudvica. Četkicom premažite hljeb ovom smjesom, a zatim pospite sjemenkama ( ja sam koristila sjemenke suncokreta, lana i susama). Ovako "zalijepljene" sjemenke se neće kruniti sa hljeba. Ostavite pokrivenu tepsiju na toplom da hljeb još jednom naraste.

Hljeb stavite u rernu zagrijanu na 250 stepeni celzijusa, pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite peći još 30-ak minuta.

Gotov hljeb izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom i ostavite naslonjen uz zid desetak minuta. Izvadite hljeb iz tepsije, zamotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se ohladi. Ukoliko volite da je korica bas meka, zamotajte hljeb u vlažnu krpu pa hljeb potom stavite u kesu, ali je nemojte zatvarati.

Posluživanje

Mada kažu da hljeb ne treba rezati i jesti dok je vruć, ja to obavezno uradim, jednostavno zato što volim miris i ukus vrelog hljeba. I nema ništa ljepše od vručeg okrajka. Još ako se namaže nekim ukusnim namazom, ma prste da poližeš....

Preuzeto sa: www.coolinarika.com