Cvetna pogača

Sastojci  

-550+50gr svenamensko brasno
-1/2 kocke svezi kvasac
-250ml mesavine vode i mleka
-1 kom jaje+ belance
-2 kasike kisele pavlake ili kiselog mleka
-70ml ulje
-2 kasike secer
-1 vanilin šećer
-1/2 kasicice soli
-6-9 kasika eurokrema ili nutela krem
-20gr puter ili margarin
-1 zumance za premazivanje
-susam po ukusu

Priprema

Od navedenih sastojaka umesimo glatko i elasticno testo.Ostavimo da raste oko 15-20min.Izrucimo testo na radni sto malo premesimo i delimo na 5 dela tacnije odvojimo jednu  malu lopticu za sredinu pogace a drugo delimo na 4 dela i formiramo loptice.

Od svake loptice pomocu oklagije formiramo krug od oko 26cm.Secemo pek papir velicine kalupa[34-35cm] i na papir redjamo korice,svaku premazemo nutela ili eurokremom po 2-3 kasike i redjamo ih jedna na drugu na pek papir.Poslednju razvlacimo malo vise kako bi se preklopile ostale 3 kore i stranicno.Duzim nozem belezimo pogacu na 8 delova [osmina] a zatim ostrim nozem ili pica nozem u svaku osminu secemo u obliku slova V i taj deo okrenemo ka vani.

Sledi rezanje sredisnjeg dela na osmine ,rezovi pocinju i zavrsavaju na 1,5cm od siljatog dela slova V. Vrh svake osmine prevrnemo ka prvim laticama .

Postupak ponavljamo sa svim osminama [ovaj postupak je kao kod pogace Cvet] Na sredinu stavimo testo koje smo odvojili na pocetku.

Zajedno sa papirom prebacimo pogacu u tepsiju [ovde su dobrodosle plus dve rucice] Ostavimo da raste oko 20min,premazemo unucenim zumancetom,po zelji pospemo susam.

Po povrsini pogace stavimo koji sitni komad putera ili margarina i  stavimo pogacu da se pece u prethodno ugrejanoj rerni na 200c,posle 10min smanjimo na 170c i pecemo jos 15-20min.

Zbog prisustva secera i kreme pogaca brzo zacrveni zato mozete posle 10min pecenja da je u rerni pokrijete pek papirom ali nije ni bitno jer vazno je da nije izgorela vec dobija prelepu boju zbog eurokrema koji se rastapa prilikom pecenja.

U ovaj korak pojasnicu da kolicina brasna varira zbog tipa brasna a eurokrem zavisi koliko punite kasike.Ova pogaca da bi zadrzala sare treba da se pece u vecem kalupu i nece biti visoka .

Preuzeto sa: www.coolinarika.com