Čorba od jogurta sa sočivom i domaćim rezancima

Sastojci  

-100 g sočiva / leće
-1 glavica crnog luka
-2 do 3 čena belog luka
-30 g putera
-250 g kiselog mleka ili gustog jogurta
-oko 75 g širih domaćih rezanaca
-2 pune kašičice suve nane
-po ukusu so i biber
-1 kašičica tučene ljute paprike
-500 ml vode
-750 ml do 1 l temeljca ili vode
-sveži listovi nane

Priprema

Sočivo očistiti i oprati ispod mlaza hladne vode. U šerpicu sipati 500 ml vode, dodati sočivo, ( kod nas se sočivo skuva za manje od 20 minuta, ja ne znam za koliko se sočivo kuva kod vas, ako se kuva duže, onda ga možete potopiti preko noći u hladnu vodu, prosuti tu vodu, naliti sa 500 ml vode ) i kašičicu soli i kuvati dok sočivo ne omekša ali da nije raskuvano.

U manji tiganj staviti puter i otopiti ga, dodati sitno isečen crni luk i pržiti ga da omekša i postane staklast, na kraju dodati beli luk i pržiti samo dok zamiriše.

U drugu šerpu staviti kiselo mleko ili gusti jogurt,dodati suvu nanu, so,biber, tučenu ljutu papriku i sve dobro izmešati žicom za mućenje da dobijete glatku masu i dodati 750 ml pilećeg temeljca ili obične vode, dodati ispržen luk i skuvano sočivo, koje ste ocedili od vode u kojoj se kuvalo i vratiti na ringlu, pustiti da provri i tek onda dodati rezance, ( ako nemate domaćih rezanaca možete da koristite pšenicu belicu ili običnu pastu ) kuvati još 5 minuta dok se rezanci ne skuvaju.   Ako je ćorba gusta dodati još vode ili temeljca, promešati i probati za začine.   Poslužiti sa svežom nanom, koju možete sitno da iseckate i pospete po jelu.

Prijatno!!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com