Coko - kafa mousse kolac

Sastojci

Biskvit:

-50 gr kakaa
-150 gr smedjeg secera
-250 ml vode
-120 gr putera
-150 gr secera u prahu
-240 gr brasna
-10 gr peciva
-50 gr mlacenice
-2 jaja

Kafa mousse:

-250 ml mlijeka
-2 zumanjka
-100 gr smedjeg secera
-1 kasicica kukuruznog skroba(niseste)
-1 kasicica instant kafe
-5 gr zelatina
-150 ml slatkog vrhnja(biljnog)

Coko mousse:

-250 ml slatkog vrhnja
-100 ml mlijeka
-4 zumanjka
-80 gr secera
-250 gr kvalitetnije cokolade
-6 gr zelatina

Priprema

Biskvit:

Vodu i smedji secer staviti u serpu i staviti da se kuha dok se secer ne istopi. Kada se secer istopio,dodati kakao,zicom izmijesati ,maci sa vatre i ostaviti sa strane. Omeksali puter umutiti sa secerom u prahu,dodati jedno jaje,mutiti ,pa dodati drugo jaje. To izmiksati,pa dodati brasno pomijesano sa praskom ze pecivo i mlacenicu. Na kraju dodati kakao sa vodom. Sve to izmijesati i sipati u kalupu(24x24) oblozen pek papirom i peci na 170 C oko 35 minuta

Kafa mousse:

Sipati u zelatin ,dvije kasike hladne vode i ostaviti sa strane. U serpi staviti mlijeko sa secerom i ostaviti da provri. Zumanca pomijesati sa nisestom,kafom i dvije kasike mlijeka,pa u njega polako sipati(neprestano mijesajuci) provrelo mlijeko. To sve vratiti na vatri i kuhati dok krema blago ne zgusne. Dodati zelatin i dobro izmijesati.Dobro ohladiti fil((ja prvo ostavim da se hladi na sobnoj temperaturi,pa poslije u ledari dok se ne zgusne,s tim sto se mora povremeno mijesati) . U ohladjen mousse dodati umuceno slatko vrhnje i lagano mutiti.
(Ovo je za mene jedna od najljepsih krema koje sam probala)

Coko mousse:

Zumanjke umutiti sa secerom. Slatko vrhnje pomijesati sa mlijekom i staviti da se zagrije,pa sipati u smjesu sa jajima i secerom. Vratiti da se kuha na laganoj vatri. To sve sipati preko izlomljene cokolade,izmijesati,pa dodati zelatin(prethodno izmijesan sa tri kasike hladne vode i ostavljen da nabubri) i dobro izmijesati.
Fil staviti u frizideru da se hladi sat vremena ,pa u ledari 15 minuta

Filovanje:

Biskvit po zelji malo potopiti sa sirupom(voda ,secer,vanil secer) ,na biskvit staviti kafa mousse,pa staviti u ledari 15 minuta,pa premazati sa coko mousse.

Ostaviti preko noci da se hladi.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com