Ašure

Sastojci  

-1 casa psenice (casa od 200ml)
-1 casa graha
-pola case nohuta/slanutka
-15 komada suhih kajisija
-10 komada suhe smokve
-pola case ljesnjaka
-pola case suhih grožđica
-1 jabuka
-3 karanfilica
-prstohvat soli,malo naribane korice narandze
-2 case mlijeka
-oko 2 case secera

Za ukrasiti:

-nara
-mljevenog kokosa
-grozdjica
-cimeta
-mljevenih ljesnjaka

Priprema

Psenicu,slanutak i grah noc prije nakiseliti u vodu (sve u odvojene posude). Sutradan grah i slanutak skuhati u odvojenim posudama ali ne prekuhati,imajte u vidu da ce se sa ostalim sastojcima kuhati jos 1 sat. U drugu posudu kuhati psenicu 10 minuta te baciti vodu,opet 10 minuta i baciti vodu i onda naliti 1,5l vode i pustiti da se kuha 50 minuta.

Kada psenica omeksa dodajte joj opran i ocijedjen grah i slanutak. Sve kuhati na srednjoj vatri. Suhe smokve i kajisije isjeci na sitne kockice i potopiti u prokuhanu vodu 10 minuta. Tako i grozdjice. Ocijediti vodu i dodati u serpu.

U cetvrtinu jabuke zabosti 3 karanfilica i kuhati sa jednom casom vode oko 15 minuta. Vodu izliti u serpu. Dodajte mlijeko i postepeno i ostale sastojke. Povremeno mijesajuci kuhajte dok sastojci ne omeksaju (oko sat vremena). Izrendati malo narandzine kore i kuhati u vodi,baciti tu vodu jer je tu gorcina te koricu dodati u serpu.

Kada je grah,slanutak skuhan peovjerite slatkocu,dodajte jos secera po potrebi a onda provjerite i gustinu. Ne treba da bude previse gusto jer ce kasnije da se stisne i bice kao kamen. Treba da bude vise rijetko. Dodajte prokuhane vode po potrebi. Istresite u zeljene posudje i ukrasite po zelji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com