Brz, jednostavan i jako ukusan kolač - JOGURT PITA


Sastojci
Za tijesto:
-4 žumanjka
-35dkg brašna(200gr.mekog+150gr.oštrog)
-20dkg šećera u prahu
-20dkg maslaca ili margarina
-1 prašak za pecivo 
-malo mlijeka ili žlica vrhnja u tijesto, ako je suho

Fil:
-4 bjelanjka
-13dkg Šećera ( kristal)
-1 vanilin šećera a
-2 kisela vrhnja (2X2dcl)
-4 čvrsta jogurta 3,2%mm ( 4X2dcl)
-5 žlica na vrh oštrog brašna
-šećer u prahu - za posipanje

Priprema
U prosijano brašno sa praškom za pecivo dodati šećer u prahu i margarin ili maslac narezan na listiće. Izmrviti smjesu u posudi rukama ili izmiksati sa spiralnim nastavkom. Kad je smjesa u mrvicama, dodati žumanjke i izmijesiti ili izmiksati do kraja. Prema potrebi dodati žlicu vrhnja ili malo mlijeka, ukoliko je tijesto suho. 1/3 tijesta odvojiti, formirati 3 valjčića, zamotati ih u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač (to se poslije nariba na filu). Ostale 2/3 tijesta razvaljati na pek papiru i zajedno s njim staviti na dno tepsije. Ja razvaljam izmedju 2 pek papira da mi se tijesto ne lijepi za valjak, a zatim maknem gornji papir i stavim tepsiju sa tijestom u frižider da se malo stegne dok ja radim filu.

Za fil prvo izmiksamo bjelanjke sa šećerom i vanil šećerom. Zatim špatulom umiješamo vrhnje i čvrsti jogurt. Na kraju lagano umiješamo oštro brašno. Odmah istresemo na tijesto koje izvadimo iz frižidera. Poravnamo filu i gore naribamo tijesto iz zamrzivača.

Pećnicu uključimo negdje u vrijeme kad razvaljamo tijesto i krećemo pripremiti filu. Složenu pitu stavljamo peći odmah u ugrijanu pećnicu na cca 175 stupnjeva celzijusa i to na niži nivo pećnice. Ovisno o iskustvima s vašom pećnicom, regulirajte temperaturu i duljinu pečenja. Meni se pita peče 35 minuta. Ona mora lagano popucati po površini i biti zlatne do zlatno smedje boje. Posipati šećerom u prahu ćim ju izvadite iz pećnice. Malo se još trese kad ju izvadite iz pećnice, ali postupnim hlađenjem se potpuno stegne. Nama je najbolja iz frižidera, dobro ohladjena...

Preuzeto sa: coolinarika.com