TURSKE SAMSE - ODUŠEVITE SVOJE GOSTE OVOM NEOBIČOM PITOM

turska pita

Sastojci

300 gr mljevenog mesa
300 gr krumpira
1 veća kapula/luk
1 žutanjak za premaz
sol,papar i sezam

Priprema

Kapulu očistiti, nasjeckati na sitne kockice i popržiti na malo ulja. Kad je omekšala, dodati meso, malo vode i dinstati dok meso ne izgubi boju.

Krumpir narezati na sitne kockice pa ga dodati mesu i začiniti sa soli i paprom. Miješati cijelo vrijeme da krumpir ne prione za dno, nekoliko minuta. Ohladiti!

Jufke sam razvaljala promjera oko 30 cm. Očišćenu jufku od brašna položiti na podlogu, staviti prst u sredinu a drugom rukom u smjeru kazaljke na satu povlačiti gurati jufkuu lijevu stranu, kako bi se nafaltala što više. Staviti fil u sredinu, 1-2 žlice pa ga preklopiti 1/4 jufke. Pokriti drugom, pa trećom i četvrtom četvrtinom. Okrenuti,da preklop bude na donjoj strani.

Drugu jufku,istog promjera sa palcem i kažiprstom skupiti do sredine da dobijete dva krila. Zatim, kažiprstom gurajte od sredine jednog krila ka centru. Isto uradite i sa drugim. Dobili ste 4 krila. Jedno krilce prebaciti u sredinu,malo premazati preljevom ili samo uljem. Na njega staviti fil. Pokriti nadjev drugim krilcem. Pa preklopiti i ostala. Složiti u lim na papir za pečenje.

Premazati preljevom, maslacem ili žutanjkom sa malo mlijeka. Peći na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.

Sebi sam napravila nekoliko sa špinatom i sirom.

kako praviti turske samse
Preuzeto sa: coolinarika.com