Stari klasik iz mamine kolekcije recepata, jednostavne i osvježavajuće kocke sa sirom

Sastojci

Biskvit

-5 jaja
-5 žlica bijelog šećera
-1 paketić vanilin šećera
-5 žlica glatkog brašna
-1 žlica ulja
-1 paketić praška za pecivo

Krema

-500 g punomasnog svježeg sira
-400 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
-2 paketića vanilin šećera
-2 lista želatine
-naribana korica neprskanog limuna
-125 g šećera

Priprema

Za biskvit najprije razdvojimo bjelanjke od žutanjaka, te u zdjeli miksamo bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg, a zatim polako dodajemo 4 žlice šećera dok ne dobijemo gusti sjajni snijeg. Preostalu jednu žlicu šećera i vanilin šećer dodamo žutanjcima i miksamo dok ne dobijemo svijetlu pjenastu smjesu, zatim dodajemo ulje i prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano sjedinimo špatulom. Malo po malo dodajemo i izrađeni snijeg od bjelanjaka pazeći da miješanjem ne izgubimo prozračnost. Stavimo peći u lim srednje veličine (moj 42x21) na 180 stupnjeva točno 20 minuta.

Kada je biskvit pečen, pustimo ga da se dobro ohladi, a zatim ga prerežemo po pola (po debljini). Naravno, može se peći u dva navrata, no meni je ovako puno lakše.

Kremicu pripremamo tako da najprije namočimo listove želatine u hladnu vodu i pustimo sa strane. Šlag umiksamo do srednje čvrstoće i odložimo u frižider. U drugoj posudi miksamo svježi sir sa šećerima i limunovom koricom dok ne postane kremast. Kada je želatina nabubrila, rastopimo ju sa dvije žlice mlijeka pazeći da ne zakuha i umiješamo u smjesu od sira. Na kraju dodamo tučeni šlag i lagano špatulom sjedinimo da ostane pjenasto.

Na donju koru nanesemo kremu i prekrijemo gornjom korom i lagano rukama utisnemo da se dobro sjedini. Kolačić hladiti preko noći u frižideru, a zatim posuti šećerom u prahu.

Recept preuzet sa coolinarika.com