ČOKOLADNA TRILOGIJA: FENOMENALNA TORTA SA TRI VRSTE ČOKOLADE!

Sastojci

Biskvit kalup 23 cm

-4 kašike putera
-30 g brašna
-2 kašike kakaa
-1 kašikica praška za pecivo
-1/2 kašikice soli
-50 g crne čokolade
-50 g mliječne čokolade
-2 jajeta sobne temperature
-200 g šečera
-1 kašikica ekstrakta vanilije
-2 kašike kisele pavlake
-50 ml mlijeka

Mousse - mjera za jedan sloj

-300 g čokolade crne/mliječne/bijele
-2 jajeta
-1 žumance
-50 g šečera
-250 ml slatkog vrhnja
-1 kašikica ekstrakta vanilije

Priprema

Biskvit:

Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Namastiti puterom dno i stranice kalupa te isjeći masni papir promjera 23 cm i staviti u kalup. Papir namastiti. Prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Otopite crnu čokoladu, puter i mliječnu čokoladu na pari. Kada se otopi sklonite sa ringle. Ostavite da se hladi. U posudu za miksanje stavite  jaja, sečer i 1 kašikicu vanilije. Miksajte otprilike minutu i pol na najvećoj brzini dok ne postane gusto.

Dodati otopljenu čokoladu u smjesu sa jajima i miješati srednjom brzinom 30 sekundi. Dodajte prosijane sastojke, miješajte najmanjom brzinom 10 sekundi i onda srednjom još 10 sekundi. Dodajte kiselu pavlaku i mlijeko i miksajte srednjom brzinom 5 sekundi. Ugasite mikser i još jednom promiješajte da se sastojci spoje. Istresite smjesu u kalup i pecite otprilike 30-40 minuta. Provjeravajte čačkalicom. Ohladite u kalupu 5-10 minuta. Skinite kalup i ohladite na sobnoj temperaturi. Izravnajte koru žicama za kore.

Mousse:

Prvo se pravi mousse od crne čokolade, pa mliječne i onda od bijele. Ohladiti posudu za miksanje u frižideru ili zamrzivaču. Ovo se radi da bi se slatko vrhnje miksalo brže. Otopite čokoladu na pari. Sklonite posudu sa čokoladom i ostavite da se ohladi. Posudu sa vodom ostavite na ringli za sljedeći korak.

U posudu za kuhanje na pari stavite žumanca, jaja, vanilin ekstrakt i šečer. Miješajte rukom na pari, dok se šečer ne istopi i jaja ne postanu vruča na dodir. Sklonite sa pare i miksajte jaja najvećom brzinom  dok smjesa ne dobije blijedo žutu boju  i ne počne se odvajati u trakice. To bi trebalo trajati 5-10 minuta. U međuvremenu, u ohlađenoj posudi za miksanje tucite slatko vrhnje srednje jakom brzinom. Ostavite sa strane.

Kada je smjesa od jaja gotova dodajte čokoladu svu odjednom. Vrlo je bitno da je čokolada ohlađena malo iznad temperature tijela kada je dodajete jajima ili će se razdvojiti. Također, to vrlo brzo obavite. Dodajte ½ istucanog slatkog vrhnja u smjesu čokolade i jaja i brzo miješajte rukom (6-10 okreta rukom biće dovoljno). Zatim nježno dodajte u ostatak tucanog vrhnja i promiješajte ručno da se masa sjedini.

Znači, ovaj korak ćete ponoviti tri puta za sve tri vrste čokolada posebno. Ja sam pravila i samo sa 2 sloja tj. mousse od crne čokolade i od bijele, i super je ispalo, a manje vremena sam potrošila.

Posluživanje

Kada se kora ohladi vratiti  kalup i staviti mousse od crne čokolade. Sve zajedno odložiti na minimalno 1 sat u frižider, nakon čega se stavlja mousse od mliječne čokolade, a nakon što se i on ohladi u frižideru sat vremena, staviti završni sloj od bijele čokolade. Prije služenja ostaviti 4-6 sati u frižideru. Za čvršći mousse možete dodati želatinu dok miksate slatko vrhnje. Također, tortu možete preliti čokoladnim preljevom koji pravite tako da na pari otopite 100 g čokolade i 4 kašike putera, malo ohladite i kada je i torta ohlađena prelijete preko vrha.

Preuzeto sa: coolinarika.com