ČOKOLADNE PRALINE

Sastojci 

-200gr crna cokolada
-500gr datulje (mekane)
-200gr marcipana
-100gr Badema u listićima
-4-5 kom Przenih ljesnjaka
-4-5 kom pistaccia
-1 žličica Kokosovog brašna
-1/2 žličice Cimeta mljevenog
-1/2 žličice Sušenih jagoda ili goji bobice

Priprema

Izvaditi koštice iz datulja. Kod vadjenja kostica paziti da se datulje samo odvoje po duzini jedne strane i kad kostice budu izvadjene, ostaviti datulje u jednom komadu, spojene s drugom polovicom uzduzno. To je vazno jer ih kasnije moramo puniti. Jedna polovica se puni, a druga sluzi kao poklopac. Napraviti male kuglice od marcipana i utisnuti ih u svaku datulju samo na jednoj strani. U svaki marcipan utisnuti po dva do tri listica badema i onda zatvoriti s drugom stranom datulje.

Kad smo napunili sve datulje, pripremimo cokoladu tako da je otopimo na pari. Najbolje je kupiti cokoladu koja je hrskava i puca kad se zagrize, jer ako stavimo cokoladu za kuhanje ili cokoladu koja u sebi ima dosta masnoce necemo dobiti zeljeni ucinak. Praline moraju biti hrshave kad ih zagrizemo, a ne mekane. Zato se ne preporucuje niti dodavanje maslaca ili margarina kod otapanja cokolade.

Kad se cokolada otopila onda mozemo umociti svaku datulju u cokoladu i dobro je prekriti sa svih strana da prekrije i najmanju mogucu nepravilnost.

Praline slagati na pleh ili tacnu oblozenu alu folijom i onda posipati i ukrasavati sjeckanim przenim ljesnjacima, pistacciem, kokosom, cimetom, sjeckanim goji bobicama itd. Mozete biti kreativni i osmisliti nekakav drugi ukras koji vam se svidja, necete pogrijesiti.

Nakon ukrasavanja ostaviti praline u zamrzivac na sat vremena, a onda posluziti. Sretno! Osvojite i vi necije srce

Posluživanje

Posloziti na ukrasnu tacnu ili neki lijepi tanjur na koji ste zavezali mašnu.... budite kreativni koliko vam srce zeli! Praline su same po sebi ukras, pa da ih stavite i na najobicniji bijeli tanjur izgledat ce neodoljivo, a ako ih servirate uz ostale deserte kao sto su kolaci i torte, one ce uvijek privlaciti paznju na sebe!

Preuzeto sa: coolinarika.com