Saher minjoni

Sastojci

Potrebno je za koru:

-4 jajeta
-100 g šećera
-60 g otopljene i prohladjene čokolade
-60 g otopljenog i prohladjenog maslaca
-60 g mekog belog brašna
-1 kašičica kakaoa

Fil:

-par kašika pekmeza od kajsija, najbolje bi bilo domaćeg

Glazura:

-200 g čokolade
-6 kašika ulja

Priprema

Rernu uključiti da se  zagreje na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 30x40 cm obložiti papirom za pečenje.

Čokoladu i maslac možete zajedno da rastopite pa ih ostavite sa strane da se malo prohlade. Prosejte brašno i kakao. Odvojte belanca od žumanaca, belanca umutite penasto da budu čvrsta na dodir, dodajte šećer i mutite još minut-dva da se šećer sasvim rastopi. Zatim dodajte žumanca i maslac i čokoladu. Na kraju umešajte i brašno i kakao.

Testo izručiti u pleh, vodite računa da je ravnomerno rasporedjeno. Peći ga dvadesetak minuta na 180C. Izvaditi ga iz pleha sa sve papirom, iseći ga po široj strani na tri trake (kod mene je svaka traka bila široka 13 cm) pa ih tek onda pažljivo odvojiti od papira. Ostaviti da se kore sasvim ohlade.

Koru staviti na tacnu i premazati je pekmezom od kajsija. Redjati kore i fil naizmenično. Poslednju koru ne mazati pekmezom. Blago je pritisnuti rukama kako bi se kore zalepile. Prekriti ih streč folijom i ostaviti u frižideru da se dobro rashlade.

Iseći kolačiće dim. 2x2 cm, ili ako želite veće onda - veće! Meni je ovo prava veličina za minjone.

Čokoladu rastopiti sa uljem na tihoj vatri, treba da bude sasvim tečna. Svaki kolač položite na viljušku, prelijte ga iznad šerpice s par kašika čokolade vodeći računa da čokolada sasvim prekrije kolač, viljušku par puta lagano udarite o ivicu šerpice kako bi ste otresli višak čokolade, pa preliven kolač odložite na pek papir, kasnije ćete ga mnogo lakše odvojiti nego ako ga budete stavili na tacnu ili pleh ili šta već. Pošto čitav ovaj postupak prelivanja kolača traje, biće potrebno da čokoladu par puta zagrevate, pa čim primetite da se ne sliva lepo preko kolača, vi šepricu vratite na toplu ringlu.

Minjone ostavite na hladnom da se čokolada stegne, zatim ih pažljivo odvojte od papira i uklonite višak čokolade na dnu. Onda prionite na ukrašavanje jer minjon nije minjon ako nije propisno nacifran! Prvi put kad sam ih pravila bilo je onako kao je Lana napisala u svom receptu, svaku kocku sam ukrasila čokoladom u obliku slova S pa kad se i ta čokolada stegla, sve sam poprskala s malo srebrnog praha, onog kolačarskog.Ove sam ukrasila rastopljenom mlečnom čokoladom (dve štangle čokolade i 1-2 kašike ulje) i raznobojnim šećernim perlicama.

Lagani i meki, savršeno čokoladni s daškom svežine pekmeza od kajsija, pravo su zadovoljstvo za sva čula.

Preuzeto sa: coolinarika.com