SATARAŠ ZA ZIMU, BEZ KONZERVANSA UZ DODATAK ŠEĆERA

Sastojci

-1 kg luka
-3 kg paprika
-3 kg mesnatog paradajza
-2-3 kom mrkvice

I još

-ulje
-secer
-so

Priprema

Ovo su bile moje mjere,povrće vagano neočišćeno,vi se toga ne morate pridržavati,koristite vrste povrće u onim omjerima kako vi volite,važan je samo postupak rada i pravilno pakovanje.Od ove mjere izaslo je 8-9 tegla od 720 gr.

Povrce ocistiti. Luk isjeci na rezanca,a paprike na vece komade. Paradajz preliti vrelom vodom i oguliti,isjeći na kriške. Mrkvicu izribati na tanke kriskice pomoću ribeža...ili kako vam volja.Možete i da je ne stavljate.

U široku šerpu naliti ulje i zagrijati. Najbolje je raditi na vatri jer je moguće koristiti šire posudje,pošto je potrebno da se povrće prži a ne da se skuha u svom soku,odnosno da povrće ima više lufta.... Ubaciti luk na prženje i posoliti.

Kad luk omeksa ,dodati mu mrkvu,kratko propržiti pa dodati papriku i opet posoliti.... Papriku kad kupujete,izaberite sve boje žutu,crvenu,zelenu...ja sam imala i narandžastu....

Kad paprika malo omeksa dodati paradajz i malo posoliti...i onda lagano ukuhavati...do gustine koju volite...u toku kuhanja paradajza dodati mu šećer ... na kraju peršun dodajte ako želite.

Vruć sataraš pakujte u zagrijane,čiste tegle,neka na vrhu bude samo sokic, ne smije viriti komadic paprike. Povežite tegle ili stavite poklopce na njih,te ih ušuškajte  dekicom dok se ne ohlade.

Preuzeto sa: coolinarika.com