KAVIJAR OD TIKVICA I PATLIDŽANA

Sastojci

-2 kom patlidžana
-1 kom tikvica (6oo g očišćeno)
-1 kom crvenog luka
-3 kom svježe paprike (350 g očišćene)
-3 kom rajčice (400 g očišćene)
-1 kom mrkve (120 g očišćene)
-1 glavica češnjaka
-2 žlice šećera
-2 žličice soli (ili po potrebi)
-100 ml ulja
-crni papar mljeveni
-slatke i ljute mljevene crvene paprike
-list svježeg kopra, peršina, feferonke...
-vrlo malo limunove kiseline
-po želji konzervans

Priprema

Očistiti povrće i isjeckati ga na kockice, te svako pojedinačno pržiti u tavi na malo ulja. Ja sam koristila već pečene patlidžane u pećnici iz zamrzivača, samo sam ih ogulila i isjeckala.

Isprženo povrće samljeti na mašini za meso, meni se više sviđa  malo krupije ili ga isjeckati, pa sve zajedno još pržiti u široj posudi na ulju do željene gustoće. Pred kraj dodati na vrh noža limunove kiseline, sol, šećer, sjeckani češnjak i začine, te malo konzervansa ako ga stavljate u zimnicu, i pustiti još kratko vrijeme da sve zajedno prokuha.

Ove godine sam dodala uz peršinov list  i malo lista sjeckanog kopra i mogu reći da je odličan dodatak. Vrelu masu sipam,  malo po malo u oprane, suhe teglice, odmah ih zatvaram, okrenem naopako i nakon 15-ak minuta okrenem na pravu stranu i umotam u deke, ručnike, jastuke... Teglice tako ostavim umotane sve dok se potpuno ne ohlade, te ih spremim u ostavu na hladnije i mračnije mjesto.

Posluživanje

Budući da najčešće ne koristim konzervanse, zimnicu sipam u  male teglice i kada ih otvorim, ostatak spremim u hladnjak.

U receptu sam navela količine po kojima sam ja radila i dobila sam 6 teglica od 2 dl.

Preuzeto sa: coolinarika.com