Punjene paprike potpuno drugačije od onih na koje smo navikli!

Sastojci

Nadjev

-500 g mljevene govedine ili junetine
-6 gljiva
-200 g kukuruza
-2 rebra celera
-1 luk
-2 reznja cesnjaka
-1 kg rajcica
-2 zlice koncentrata od rajčice
-1 zlicica bosiljka sušenog
-1 zlicica origano sušeni
-1/2 zlicice tucane ljute paprike
-sol i papar
-100 g rize
-1 vezica persina
-8-10 paprika
-100 g topivog ribanog sira

Priprema

Najprije stavi kuhati rizu, skuhanu ocijedi i ohladi, ostavi sa strane do upotrebe. Paprike operi, pa ih izdubi i odstrani im sjemenke i sredisnje vene. Gljive operi i usitni, kukuruz isperi ako je iz konzerve, celer i luk sitno nasjeckaj, a cesnjak naribaj.

U dublju posudu stavi meso bez masnoce i dinstaj dok ne ispari tekucina oko 5 min. Mesu dodaj pripremljeno i nasjeckano povrce, pa dinstaj uz mijesanje dok povrce ne omeksa, sve lagano posoli i popapri.

Prodinstanom povrcu dodaj nasjeckane rajcice (svijeze ili iz konzerve), koncentrat rajcice, bosiljak, origano i papricicu. Pusti neka sve uskuha, pa smanji vatru i nastavi kuhati uz mijesanje oko 15 min. Skini sa vatre, pa umijesaj skuhanu rizu i nasjeckani persin. Probaj, pa ako trebas dodaj soli i papra.

Pripremljenim nadjevom puni izdubljene paprike i slazi ih tako da stoje uspravno u dublji pekac  premazan uljem. Sve prekrij folijom i peci u ugrijanoj pecnici na 170 stupnjeva 30 min. Nakon 30 min skini foliju i paprike pospi sa ribanim sirom. Vrati sve u pec na jos 10 min dok se sir ne otopi i porumeni.

Gotove paprike izvadi iz pecnice i ostavi neka stanu 10-tak min, pa serviraj uz sezonsku salatu.

Preuzeto sa: coolinarika.com